Zoe Valdés

(La Habana, 2 de maig de 1959). Escriptora cubana de poesia, novel·la i guions cinematogràfics. És ciutadana espanyola i francesa.

Va començar estudis de pedagogia a l’Institut Superior Pedagògic Enrique José Varona i de filosofia a la Facultat de Filologia a la Habana però els va deixar inacabats.

Va treballar a la delegació de Cuba a la UNESCO (París) i a l'Oficina Cultural de la Missió de Cuba a la capital francesa. Va ser cap de Redacció i sots-directora de la revista “Cine Cubano” (1990-1995). També va ser guionista de l'Institut Cubà d’Art i Indústries Cinematogràfiques (ICAIC). El 22 de gener de 1995, per dissidència amb el règim cubà, es va exiliar a París on va establir la seva residència. Ha rebut diversos premis relacionats amb la literatura i el cinema.

Col·labora amb nombroses publicacions periòdiques espanyoles i franceses com El País, El Mundo, El Semanal, Qué leer, Elle, Vogue, Le Monde, Libération, Le Nouvel Observateur, Beaux Arts, Les Inrockuptibles, Art Absolument, El Economista, Ecodiario, El Universal de Caracas, Libertad Digital en España, entre d’altres.

La seva obra destaca per una visió crítica i nostàlgica de la vida a Cuba i ha estat traduïda a nombrosos idiomes.