Novel·la

Recorreguts literaris anteriors

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►

Mo Yan, Nobel de Literatura 2012L'escriptor xinès 
Mo Yan (pseudònim de Guan Moye) ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2012. Mo va començar a estudiar literatura i a escriure els seus propis relats quan l'any 1976 va allistar-se a l'Exèrcit Popular d'Alliberament. El seu primer conte va ser publicat a una revista literària l'any 1981. Però l'èxit va arribar uns anys més tard amb la novel·la curta  "Touming de hong luobo" (1986).

La seva novel·la més coneguda "Sorgo rojo" (1992) narra les seves experiències de joventut i els ambients de la província en què va créixer: Gaomi. Cinc relats que s'encreuen i que presenten descripcions de la cultura del bandidatge, de l'ocupació japonesa i de les difícils condicions dels camperols del país.

Amb "Las baladas del ajo" (1988), Mo mostra el seu seu costat més subversiu amb una crítica de la societat contemporània. La novel·la "Grandes pechos, amplias caderas" (1996) es converteix en un retrat històric de la Xina del segle XX. I a "La vida y la muerte me están desgastando" (2006) fa ús de l'humor negre per descriure la vida quotidiana i els canvis violents que experimenta la jove república popular. "Rana" (2009) és la seva darrera novel·la i analitza les conseqüències de la política imposada del fill únic.

Mo ha creat un món literari ple de fantasia i realitat, des d'una perspectiva històrico-social,  que recorda al d'altres autors com Franz KafkaWilliam Faulkner i Gabriel García Márquez.

Bibliografia destacada:

 


"Las baladas del ajo"
(1988)

"Sorgo rojo"
(1992)

"La república del vino"
(1992)

"Grandes pechos, amplias caderas"
(1996)
 


"Shifu, harías cualquier cosa por divertirte"
(2000)

"La vida y la muerte me están desgastando"
(2006)

"Rana"
(2009)

 

 

 

 Adaptacions cinematogràfiques:


"Sorgo rojo"
Zhang YimouRecursos

 Webs interessants:

"Premi Nobel"

  • Pàgina oficial del Premi Nobel (categoria Literatura) on hi trobaràs informació sobre l'escriptor xinès.

"Casa Asia"

  • L'any 2008 Mo Yan va visitar Casa Asia (Barcelona) i va participar en una taula rodona ("El universo femenino de Mo Yan").

"John Updike on Mo Yan"

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►