Ciutats i regions de l'aigua: Illes Balears

Talaiòtics, fenicis, cartaginesos, grecs, romans, bizantins, jueus, musulmans, catalans, espanyols, francesos, anglesos, italians, alemanys... les illes han assimilat les diverses cultures amb què els ha tocat de conviure a cada època i context històric; lluny d'aïllar-se, la transmissió de la cultura i de l'art és el seu fet diferencial, essent les illes els vasos comunicants que el mar conté. Potser sigui la narrativa baleàrica un bon exemple per parlar d'aquest desaïllament.

Bibliografia destacada


"Aproximació històrica a les illes Balears / Isabel Tirado"


"(Des)aïllats: Narrativa contemporània i insularitat a les illes Balears"


"Baleares. Puertas abiertas"


"En la Ciudad submergida / José Carlos Llop"
 

Els escriptors balears sovint fan del viatge una eina de transformació personal, fins i tot aliena, com és el cas dels seus primers representants, Ramon Llull i Anselm Turmeda, dos mallorquins que es convertiren a les religions cristiana i musulmana respectivament. Curiosament van viure episodis personals a la ciutat de Tunis, el primer va haver de fugir cames ajudeu-me a causa de la seva tasca evangelitzadora, mentre que el segon exercí tasques diplomàtiques, convertint-se en prohom.

Bibliografia destacada


"Les illes encantades / Baltasar Porcel"


"Amb tinta blava"


"Disputa de l'ase / Anselm Turmeda"


"El llibre de les bèsties / Ramon Llull"
 


L'exili és habitual en els escriptors mallorquins i, en contrapartida, les illes són el lloc de destí de molts artistes i escriptors d'arreu del món, atrets profundament per les condicions naturals del lloc i de la seva gent. Alguns exilis a l'illa, però, no han estat pas voluntaris, és el cas del polític asturià Gaspar Melchor de Jovellanos, que durant l'època de la il·lustració va ser represaliat i confinat a la presó secreta del castell de Bellver. Impressionat pel lloc, escriuria sobre aquest més endavant.

Bibliografia destacada


"Por qué vivo en Mallorca / Robert Graves"


"Memoria del Castillo de Bellver / Jovellanos"


"Un invierno en Mallorca / George Sand"


"Les illes / Maria Antònia Oliver"

 

Els llibres proporcionen informació sobre episodis de la història que són ben poc edificants, com és la persecució de la comunitat jueva mitjançant la intervenció del Sant Ofici, les cremadisses populars i la creació de guetos. Un dels més encesos propagadors de la religió cristiana a les illes va ser el dominic Vicenç Ferrer, el qual anà poble a poble convertint illencs; sembla, però, que a sa Pobla no va ser gaire ben rebut, arribant a ser apedregat, per això diu la llegenda que allí no n'hi ha de llambordes.

Bibliografia destacada


"Els grans cementiris sota la lluna / Georges Bernanos"


"Els descendents dels jueus conversos de Mallorca / Miquel Forteza"


"Los chuetas y la Inquisición / Angela Selke"


"Balears i Pitiüses: terres de llegenda / Caterina Valriu"
 


Deixant de banda la foscor del temps passat, les illes es caracteritzen, en definitiva, per il·luminar les arts de tota mena, essent el lloc idoni per a fomentar la inspiració i el repòs, la creativitat i el treball. 

Bibliografia destacada


"Aplec de rondaies mallorquines / Antoni M Alcover"


"Els meus primers trenta anys / Francesc B. Moll"


"Miró y Mallorca / Pere A. Serra"


"L'illa de la calma / Santiago Rusiñol"

 


Més obres relacionades amb Illes Balears a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la  ►
Recorreguts literaris  ►

Data d'actualització: 26/05/2016