George Orwell, el pes de la papallona i l'AVE

No ho sembla, però tenen relació. Erri de Luca és escriptor, autor de la novel·la "El pes de la papallona", ambientada als Alps italians, que tracta la història del rei dels isards i del vell caçador de la muntanya. Com si fos una faula, de Luca descriu la vida esquerpa i orgullosa de l'isard, que està en perill a causa de la tenacitat del caçador, entestat a abatre'l d'una vegada per a totes.

La relació d'Erri de Luca amb la muntanya no es limita a l'àmbit de l'escriptura, doncs n'és un ferm defensor de la conservació de la natura i dels seus habitants. A causa de les seves declaracions en què apel·lava al sabotatge de les obres de construcció del tren d'alta velocitat entre Lió i Torí que afecten la vall de Susa, va ser dut a judici i finalment absolt.

De Luca reivindica, a "La paraula contrària", el seu dret a la paraula, i tanmateix a poder exercir-la peti qui peti, encara que resulti incòmode. Defensa el seu dret a la paraula contrària. Confessa, també, que és anarquista des de jovenet; influenciat per la lectura de l'Homenatge a Catalunya de George Orwell, s'expressa d’aquesta manera:

"La literatura actua sobre les fibres nervioses de qui topa amb l'afortunat encontre entre un llibre i la pròpia vida. Són cites que no es poden reservar ni recomanar. A cada lector correspon la sorpresa inesperada entre els seus dies i les pàgines d'un llibre.

Orwell [...] va canviar el rumb de la meva vida amb els anarquistes de la Guerra Civil Espanyola, en la qual va combatre com a voluntari [...] A partir de mi mateix en aquella edat, intente imaginar què mou un jove d'avui en dia a exposar-se a una lluita tan difamada i reprimida com la de la vall de Susa.

Potser aquesta persona no li cal cap Orwell que li explique la gran lluita del poble. En té prou de saber que hi ha una voluntat de resistència civil, popular, per unir-s'hi.

Ara bé, si tinguera l'oportunitat de llegir un Orwell d'ara que l'encenguera, aquell autor voldria ser jo."   

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 04/01/2017 Data de modificació: 19/10/2017