André Gide

(París, 22 de novembre del 1869 - París, 19 de febrer del 1951) és un clàssic contemporani francès d'una extensa obra que abraça diferents gèneres literaris, des de l'autobiografia i el diari fins a la novel.la.

El seu pare era professor de Dret i va morir quan ell només tenia onze anys. A partir d'aleshores estaria sota la influència de la seva mare, rebent una educació puritana i estricta.

La seva àmplia obra narrativa arrenca primer com a escriptor simbolista . En aquesta primera incursió literària coincideix amb escriptors com Barrès, Mallarmé i Oscar Wilde i publica les seves obres El tractat de Narcís (1891) i El viatge d'Urien (1893) .

En morir la seva mare, enceta una nova etapa vital; es casa amb la seva cosina Madeleine i es deslliura de l'opressió religiosa. Paludes (1897) i L'immoralista (1902) són un exemple de subgèneres narratius del relat i la farsa que juntament amb una extensa correspondència amb amics i escriptors com Dorothy Bussy, Jean Cocteau i François Mauriac, complementarien la seva producció literària  .

Altres obres destacades d'André Gide són La porta estreta (1909), La simfonia pastoral (1919) i Les faux-monneyeurs (1925) que obtindrien també el favor del públic .

Els seus viatges al Nord d'Àfrica i al Congo marcarien la seva vida i també la seva obra, amb un destacat accent autobiogràfic en Diari 1889-1939  (1939) .

Teseu (1946) és una de les darreres obres i una de les més conegudes, en una època on l'existencialisme i la literatura compromesa començaven a imposar-se. L'any 1947 va rebre el Premi Nobel de Literatura .

A les biblioteques trobaràs:


"Los falsificadores de moneda
 

"El inmoralista"
 

"Le Prométhée mal enchaîné"
 

"Retorn de l'URSS ; seguit de Retocs al retorn de l'URSS"

"Amyntas
 

"Viaje al Congo"
 

"Diario"
 

"Ferdinand : la paloma torcaz"


Més obres d'André Gide a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►

Data d'actualització: 22/11/2015