Ana María Matute

(Barcelona, 26 de juliol de 1925 – Barcelona, 25 de juny de 2014) Fou una novel·lista catalana en llengua castellana, membre de la Real Acadèmia Espanyola i professora convidada a diverses universitats dels Estats Units d'Amèrica. Matute és una de les veus més destacades de la narrativa espanyola de la segona meitat del segle XX, és considerada per molts com la millor novel·lista de la postguerra espanyola.

Ana María era la segona de cinc fills d'una família pertanyent a la petita burgesia catalana, conservadora i religiosa. El seu pare, Facundo Matute, era el propietari d'una fàbrica de paraigües. Durant la seva infantesa va viure un temps considerable a la ciutat de Madrid, però poques de les seves històries parlen sobre les seves experiències viscudes la capital d'Espanya.

Als quatre anys va caure greument malalta, motiu pel qual la seva família la dugué a viure amb els seus avis a Mansilla de la Sierra (La Rioja). L'estada la va influenciar profundament com es pot apreciar a la seva antologia "Historias de la Artamilla" (1961), on parla de la gent que va conèixer a Mansilla.

A les seves obres, Ana María Matute tracta molts aspectes polítics, socials i morals d'Espanya, especialment durant el període de la postguerra. La seva prosa és molt freqüentment lírica i pràctica. En les seves novel·les incorpora tècniques literàries associades amb la novel·la modernista o surrealista. Amb totes aquestes qualitats i talent literari és considerada "una escriptora essencialment realista". Basat en el seu gènere realista, molts llibres de Matute tracten del període de la vida que abasten des de la infantesa i l'adolescència fins a la vida adulta.

Utilitza molt, com a font primària, el pessimisme, la qual cosa li dóna a les seves novel·les una sensatesa més clara que la realitat de la vida. "L'alienació, la hipocresia, la desmoralització i la malícia", són característiques que comunament són fàcils de trobar en la ficció de les seves obres. Una de les seves característiques més comunes és l'ús de la trilogia. Molts crítics consideren que la seva millor obra és la trilogia Los Mercaderes, la qual està conformada per Primera memoria, Los soldados lloran de noche i La trampa. Sobre la seva obra es diu que "encara que els arguments de cadascuna de les seves novel·les són independents, les uneix el tema general de la Guerra Civil i el retrat d'una societat dominada pel materialisme i l'interès propi".

A les biblioteques trobaràs:"Algunos muchachos
 

"El aprendiz"
 

"Carnavalito"
 

"Demonios familiares"

"Una estrella en la piel y otros cuentos
 

"Libro de juegos para los niños de los otros"
 

"Luciérnagas"
 

"Olvidado Rey Gudú"

"La Torre vigía
 

"El río"
 

"Tres y un sueño"
 

"Primera memoria"


Més obres d'Ana María Matute a les biblioteques ►


 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►
 

Data d'actualització: 25/06/2015