Dia Internacional de la Llengua Materna

Dia Internacional de la Llengua Materna

La commemoració del 2020 del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) –21 de febrer– a Montcada i Reixac se centrarà en la visibilització de bona part de llengües que es parlen al municipi, que en són una trentena. A més del català i del castellà, que són les majoritàries, algunes de les llengües maternes de la població montcadenca són l’àrab, l’amazic, el panjabi, el romanès, l’ucraïnès, l’edo i el mandinga, entre d’altres.
 
Per tal de mostrar a la ciutadania aquesta riquesa lingüística, una de les accions del DILM 2020 serà distribuir pels elements de mobiliari urbà, equipaments i comerços, cartells amb salutacions en diferents llengües parlades a la ciutat i, als equipaments i centres educatius, punts de llibre amb la salutació i informació sobre el DILM. A més, a les biblioteques i a l’Espai Jove Can Tauler, els usuaris podran escriure una salutació o una altra paraula en la seva llengua materna en un cartell de la campanya en blanc.

El DILM i el Carnestoltes
Enguany, la celebració del DILM coincideix amb el Carnaval i, per vincular ambdues activitats, el Rei Carnestoltes saludarà en diferents llengües el públic que el vagi a veure a la seva arribada oficial al municipi (20 de febrer) i al ball infantil de Carnaval (23 de febrer). A més, l’Ajuntament ha demanat als centres educatius del municipi que col·laborin en la campanya amb la incorporació de la diversitat lingüística a les seves activitats de Carnaval, o bé a d’altres accions que facin a l’aula en dates properes al DILM.
    
L'orígen del DILM
L’any 2000, la UNESCO va declarar el 21 de febrer el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l’objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural i ressaltar la importància de les llengües transmeses de mares a fills, les llengües maternes, com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social. L’Ajuntament de Montcada i Reixac organitza activitats amb motiu del DILM des del 2018.

16/11/2019 12:07 h.