21 de març. Dia Mundial de la Poesia

21 de març. Dia Mundial de la Poesia

La poesía es una manifestación de la diversidad en el diálogo, de la libre circulación de las ideas por medio de la palabra, de la creatividad y de la innovación. La poesía contribuye a la diversidad creativa al cuestionar de manera siempre renovada la forma en que usamos las palabras y nuestros modos de percibir e interpretar la realidad.

Aquestes paraules, amb les que Nacions Unides defineixen la poesia, tenen el seu paral·lelisme en les que Gianni Rodari, autor a qui dediquem l’especial efemèride d’enguany, va escriure a la introducció del seu llibre Gramàtica de la Fantasia.

A qui té fe en la creativitat infantil; a qui sap del valor alliberador de la paraula.“Tots els usos de la paraula per a tothom” em sembla una bona divisa, d’un to democràtic bonic. No pas perquè tots siguin artistes, sinó perquè ningú no sigui esclau.

El joc amb les paraules i les imatges és la base de les tècniques que Gianni Rodari ens ha regalat en les seves obres, que, a més de delitar-nos, ens ensenyen com fomentar la creativitat dels infants. D’entre elles, el binomi fantàstic, amb la que ens mostra com amb únicament dues paraules els petits es poden engrescar a crear una història, ja sigui en prosa o en vers. 

Veiem l’empremta d’en Rodari en l’obra de molts escriptors. En Jordi Folck, que ens ha escrit la breu nota bibliogràfica que servirà de presentació i de reconeixement al nostre autor a l’especial, és un dels seus més fervents admiradors. També a ell li debem l'entusiasta participació dels narradors que han posat la veu a les 40 narracions que us anirem presentant dia a dia.  Elisenda Roca, David Anguera, Anna Manso, Joan Antoni Martín Piñol, Laia Aguilar, Marisol Casas i el mateix Folck ens faran riure amb algunes de les històries de Rodari recollides a Contes per Telèfon (Editorial Joventut), Contes llargs com un somriure (La Galera) i Tirallongues del Cel i la Terra (Estrella Polar). 

Avui, per celebrar el Dia Mundial de la Poesia, us convidem a divertir-vos amb aquests 6 tirallongues. Un petit tast del que podrem gaudir a partir de la pròxima setmana.

 

Tirallongues del cel i la terra. Triomf del zero. David Anguera

Triomf del zero, del llibre de Gianni Rodari Tirallongues del cel i la terra, de l'editorial Estrella Polar. Narració de David Anguera per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari.

Tirallongues del cel i la terra. Drama d'una coma. David Anguera

Drama d'una coma, del llibre de Gianni Rodari Tirallongues del cel i la terra, de l'editorial Estrella Polar. Narració de Jordi Folck per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari.

Tirallongues del cel i la terra. La família Punt i Coma. Elisenda Roca

La família punt i coma, del llibre de Gianni Rodari Tirallongues del cel i la terra, de l'editorial Estrella Polar. Narració d'Elisenda Roca per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari.

Tirallongues del cel i la terra. El puntet de foc. Jordi Folck

El puntet de foc, del llibre de Gianni Rodari Tirallongues del cel i la terra, de l'editorial Estrella Polar. Narració d'Elisenda Roca per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari.

Tirallongues del cel i la terra. El gran dictador. Jordi Folck

El gran dictador, del llibre de Gianni Rodari Tirallongues del cel i la terra, de l'editorial Estrella Polar. Narració de Jordi Folck per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari.

Tirallongues del cel i la terra. Teledrama. Jordi Folck

Teledrama, del llibre de Gianni Rodari Tirallongues del cel i la terra, de l'editorial Estrella Polar. Narració de Jordi Folck per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari.

 
El Tinter 
 
Quina paraula més elegant
si la pogués escriure
amb el sol brillant.
 
Quines paraules d'argent
si les pogués escriure
amb un fil de vent.
 
Però al fons del tinter
s'hi amaga un tresor:
amb la tinta negra
podràs
escriure paraules d'or.
 
(Estrella Polar a Tirallongues de Cel i Terra)

20/03/2020