Dijous Llarder, botifarra menjaré!

Dijous Llarder, botifarra menjaré!

El dijous gras, jarder o llarder dóna el tret de sortida a les tradicionals festes de Carnaval que duraran set dies, exactament fins al dimecres de cendra el dia en què començarà la Quaresma.

És tradició celebrar el dijous gras menjant botifarra d'ou, truita de botifarra o llardons una reminiscència dels greixosos àpats que tenien lloc quan, per Quaresma l'abstinència era obligada per tothom. També és costum menjar coca de llardons (a Tarragona) , o xató (al Penedès i al Garraf). A Vilanova i la Geltrú, per exemple, celebren la merengada, una batalla pels carrers de la ciutat en què els projectils són merengues.

És també el dia en què moltes poblacions escenifiquen l'arribada del Rei Carnestoltes, el dia assenyalat en què pronuncia el seu discurs incitant a la gresca i la gatzara. El Carnestoltes durarà set dies durant els quals són permesos tot tipus d'excessos, sobretot la golafreria i la crítica al poder establert. Les rues de carnaval s'acostumen a celebrar en els dies posteriors al dijous gras i abans d'arribar al dimarts següent, últim dia de les festes. El dimecres de cendra, s'acaba el regne del Rei Carnestoltes, mor i és enterrat sovint amb una llarga processó.

Ves al prestatge de cultura popular

13/02/2020