Ovidi Montllor

El 2015 es van commemorar el 20è aniversari de la mort de l'Ovidi Montllor, el cantautor d'Alcoi. Cantant, poeta, actor i rapsoda el recordem per la seva lluita en defensa de la llengua i la cultura, així com de les llibertats i drets socials i nacionals.

El Festival BarnasSants'15 va obrir la sessió inaugural recordant l'Ovidi amb l'espectacle titulat "L'Ovidi, poema sense acabar", una triple actuació del guitarrista Toti Soler, la cantant Gemma Humet i l'actor Joan Massotkleiner.

Durant l'espectacle, es va retre homenatge als poetes que Montllor admirava: J.Salvat Papasseit, Vicent Andrés Estellés, J.M.de Sagarra, Blai Bonet, Miquel Martí i Pol i Pere Quart. 
L'acte va tenir lloc a l'Auditori Municipal de Terrassa i va aplegar polítics, aficionats i admiradors de l'Ovidi. 

Si no hi vau poder assistir, us oferim la possibilitat d'escoltar els minuts finals en aquest vídeo:

Nascut a Alcoi el febrer de 1942, Montllor tingué una trajectòria professional extensa, tal i com l'avalen els seus 12 àlbums editats, i la seva col•laboració en mig centenar de pel·lícules, 30 muntatges teatrals i diversos programes de televisió. 

Aquí el podem veure en un programa gravat al teatre Calderón d'Alcoi, el 1994, probablement una de les seves últimes aparicions a la televisió:

El seu primer disc, La fera ferotge , el va vincular a la Nova Cançó i a iniciar diversos concerts amb el guitarrista Toti Soler, amb qui actuarà diverses vegades durant tota la seva vida i amb qui l'unirà una gran amistat. Us recomanem escoltar uns minuts del disc Ovidi Montllor a l'Olympia (1975) que va enregistrar en directe amb Toti Soler, al teatre Olympia de París:

Tal i com escoltem a les seves cançons, Montllor era molt dur i crític amb el sistema, i amb les polítiques culturals de la Transició. Això li havia comportat censura, i que no el contractessin tan sovint com mereixia per la seva qualitat. Les reflexions del cantant continuen avui sent igual de vàlides. Montllor posava l'accent en la necessitat de regeneració de l'escena de la cançó en català, per evitar que tots els esforços se n'anessin en va. El cantant considerava la Cançó com un gènere peculiar que havia creat escola, i que mentre no s'entengués això, de res servirien els ajustos o subvencions. Fruit d'aquella necessitat, un any després de la seva mort, el 1995, va néixer el Festival BarnasSants. A l'Ovidi el reivindiquen molts músics joves, que encara empunyen la guitarra com una màquina de matar feixistes, tal com deia Woody Guthrie, el pare musical de Bob Dylan, i han heretat des de Senior fins a Cesk Freixas, Feliu Ventura o Miquel Gil. També el citen polítics d'esquerres i els més catalanistes. Tothom coincideix que és hora que Catalunya retorni a l'Ovidi l'estima que ell va tenir cap al país. Durant el 2015 es recordarà Ovidi Montllor a través de recitals, cicles de cinema, exposicions, documentals o reedicions de discos, perquè el seu esperit com a artista i com a persona continua ben viu. De fet, la memòria del cantautor alcoià és un símbol de la pervivència i l'actualitat de l'ofici de cantant. L'últim acte se li farà a Alcoi, la seva ciutat natal, amb l'obra "El poeta de l'Ovidi". Us deixem amb una acurada selecció de les seves millors cançons:

A les biblioteques trobaràs:


A Alcoi

Crònica d'un temps 
 

Salvat Papasseit

Poemes i cançons
 

Un entre tants...
 

Més obres d'Ovidi Montllor a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:


Torna al prestatge ►
Torna a les efemèrides ►

Data d'actualització: 09/03/2015