Musica

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


La impossible jubilació del Flaco Spinetta

Encara no ens ho creiem, però ja fa prop de tres anys que no compartim la rotació de la Terra amb Luis Alberto Spinetta. Avui "El Flaco" faria 65 anys.

Spinetta, conegut com "El flaco", va ser un music hipersensible, dotat d'una capacitat singular per la composició musical original dintre de la música pop rock. Totes les seves peces, inclús les més senzilles, tenen algun gir, algun acord, algun arranjament, que les fa especials.

A aquesta facilitat creativa cal afegir el seu gust particular per les lletres, mai obvies, sovint críptiques, però dotades d'una capacitat d'evocació poètica fora del normal. A Espanya, potser, només hi ha hagut un igual o comparable, o dos, però trencats molt aviat.

La seva discografia és enorme i abasta 4 dècades completes, convertint-lo en un dels pares més inspiradors de la música argentina, un referent intergeneracional i immortal. Oscil·la entre la música melòdica, el pop, la cançó i el rock, però sempre té la seva emprempta fràgil i bella.


A 18' del sol
(2003)

Peluson of milk
(2003)

Para los árboles
(2003)

Obras cumbres
(2006)

Un Mañana
(2008)

Aquí us deixem un playlist amb alguns discos d'El Flaco:

 

Rescatar algun detall de la mateixa és sempre difícil, però qualsevol de les seves peces inclou tot un univers sensible que explica la resta. Són baules d'una cadena estètica fràgil, estranya, preciosa. Aquí, ara, preferim aquesta joia aparentment senzilla que es diu "Ella también", un tema ben antic, del disc enregistrat a l'any 82 anomenat Kamikaze, que ell va interpretar el 2009 a duo:

I també el vídeo de "Rezo por vos", de l'any 85, amb l'altre hipersensible argentí, l'inefable Charly Garcia. La bellesa del tema i la singularitat dels intèrprets és quasi insostenible:

 

Llarga vida artística després de la vida psicofísica del gran Flaco. Ens esgotarien en va donant les gràcies per tants versos i tantes melodies per la banda sonora d'una vida finalment al marge del temps.

Font: Ampli. Associació de musictecaris.

Més informació: