Recomendación

L'Últim amor de Baba Dúnia

Bronsky, Alina

Sant Cugat del Vallès : Editorial Les Hores, setembre 2019

Baba Dúnia és una dona gran, exinfermera jubilada, amb les idees sobre els assumptes de viure molts clares. Ni a ella ni als seus veïns, tots vells i excèntrics, no els hi preocupen les conseqüències d’establir-se en un lloc degradat i contaminat per la radiació com Txernobo, un poblet situat “a la zona de la mort”. Conreen els seus horts, s’ajuden, cuinen, llegeixen, passegen, lluiten... i per sobre de tot, volen viure la vida a casa seva. Tots es coneixen i saben d’on venen i perquè han tornat.

La Baba Dúnia, té una filla que resideix a Alemanya i que li ha dit un munt de cops que marxi del poble per anar a viure amb ella. Una néta a la que sap que no arribarà a conèixer mai, i a qui estima amb tot el cor i escriu cartes; doncs té la intuïció que a l’estranger les coses no acaben de rutllar. També té un gall amb qui parla, i que un dia acabarà a la cassola, i la memòria d’un marit, amb les seves particularitats, amb qui conversa. Ella i els seus veïns, 30 cases d’un poble mig abandonat, representen tot un univers de personatges peculiars, que veuen les seves vides alterades quan apareix un home amb la seva filla petita, per quedar-se a viure allí.

Un relat curt, tragicòmic i molt poètic, farcit de personatges fascinants i amb una història d’intriga al darrere, que fa que no el puguis deixar. Una reflexió sobre la llibertat i la fortalesa de construir-se una vida, en aquest cas senzilla, a l’edat de la vellesa. Un cant a la vida tot i l’acceptació de la mort. En definitiva, una obra que ha resultat ser meravellosa.

Més informació:

Recomanat per Marta Nuet Blanch. Bib. La Roca del Vallès.

31/01/2022