Entrevistes virtuals

Maria Dueñas - Març

María Dueñas Vinuesa va néixer l'any 1964 a Puertollano, província de Ciudad Real. És doctora en filologia anglesa i professora titular a la Universitat de Múrcia. Ha impartit classes a diverses universitats nord-americanes. La seva família materna va viure a Tetuan durant l'època del Protectorat Espanyol al Marroc i va ser a partir dels seus records d'aquella època que va escriure la seva primera i reeixida novel·la El temps entre costures.

La història d'El temps entre costures arrenca just abans que esclati la Guerra Civil, quan la Sira, filla d'una modista, fuig amb el seu xicot a Tetuan, on espera començar una nova vida. Part d'aquesta nova vida tindrà a veure amb obrir un taller de costura per a les dones dels militars i els diplomàtics establerts al nord d'Àfrica. Allà coneixerà la Rosalinda Fox (personatge real, amant del primer ministre d'Afers Exteriors de Franco), una anglesa que la introduirà en un món de festes i glamur. En aquest ambient es trobarà en Marcus Logan, un periodista distingit que amaga un passat tèrbol, amb qui mantindrà una tendra història d'amor i amistat.

La novel·la esdevé una mena d'història d'espies quan la Rosalinda, el ministre i tots els contactes probritànics amb què la Sira es relaciona a l'Àfrica comencen a embolicar-se en la psicosi creada per la imminència de la Segona Guerra Mundial i la possible alineació d'Espanya amb els alemanys, el que provoca que tothom investigui tothom. Al final, la Sira també es convertirà en una espia més i el seu taller, al qual acudeixen totes les alemanyes distingides, en el punt neuràlgic d'on surten informacions sucoses que posen en perill la vida de la protagonista.

El temps entre costures es va convertir en un best-seller, amb gairebé un milió de còpies venudes a tota Espanya, i es va traduir a més de vint idiomes. També es va fer una sèrie de televisió que van protagonitzar Tristán Ulloa i Adriana Ugarte. A l'any 2012, Maria Dueñas va publicar la seva segona novel·la, La missió de l'oblit. La protagonista és Blanca Perea, una professora que viatja a Califòrnia fugint de la seva vida enfonsada a Espanya. Treballa a una universitat on posarà ordre al llegat deixat per l'hispanista Andrés Fontana. Però la recerca li portarà alguna sorpresa.

A les biblioteques trobaràs


'La missió de l'oblit'


'El temps entre costures'


'Destí, la templanza'

   

Més sobre Maria Dueñas a les biblioteques ►

Adaptació cinematogràfica

 El tiempo entre costuras. Madrid: Divisa, cop. 2013
(basada en la novel·la de María Dueñas)
 


Recomanació

 

La missió de l'oblit
Dueñas, María
Barcelona: Columna, 2013 

Aquesta és la història de la professora Blanca Perea que, després de ser abandonada pel seu marit i intentant fugir de la seva pròpia vida, viatja a la universitat de Santa Catalina a Califòrnia, amb la beca aconseguida per posar en ordre el llegat del professor de Literatura Andrés Fontana, un oblidat hispanista exiliat després de la Guerra Civil Espanyola i ja mort.

Allà coneixerà al seu col·lega Daniel Carter, antic alumne del professor Fontana, amb qui estableix una estreta relació. Coneixerà també a d'altres persones relacionades amb el professor, amb l'Espanya de mitjans del segle XX, i amb les missions franciscanes a la Califòrnia del segle XIX. Apareixen referències a alguns personatges històrics com Ramón J. Sender i José Altimira.

En paral·lel, al campus universitari hi ha revoltes organitzades per un moviment cívic contrari a la destrucció d'un bosc en un paratge llegendari on pretén construir-se un enorme centre comercial.

Una història lluminosa entre els anys cinquanta i finals del segle XX que es mou per Espanya i Califòrnia desplegant intrigues imprevistes, amors entrecreuats i personatges carregats de passió i humanitat.
 

 Selecció de webs

Vés a Entrevistes Virtuals ►

Data d'actualització: 15/03/2015