Entrevistes virtuals

Eduardo Mendoza - Desembre

Eduardo Mendoza va néixer a Barcelona l'11 de gener de 1943. Fill d'un fiscal i una mestressa de casa, es va llicenciar en Dret al 1965, any en què va començar a viatjar per Europa. Un any després, quan encara no tenia clar si volia ser escriptor, es va instal·lar a Londres, gràcies a una beca, per estudiar Sociologia. Va tornar a Barcelona al 1967 i va començar a treballar com a advocat al Banc Condal.

La seva carrera com a assessor jurídic al Banc Condal va ser curta, perquè al 1973 va marxar a viure a Nova York per a exercir com a traductor a la Organització de Nacions Unides (ONU). Va ser allà on va escriure la seva primera novel·la, La verdad sobre el caso Savolta, que es va publicar al 1975. El protagonista, Javier Miranda, treballa a un despatx d'advocats de Barcelona, a les ordres de Paul André Lepprince, a qui les seves ànsies de poder acabaran per ofegar-lo. La novel·la era un reflex de la realitat social, cultural i econòmica de la Barcelona de l'època.

A La verdad sobre el caso Savolta va seguir El misterio de la cripta embrujada (1979), la primera i divertida entrega d'una tetralogia protagonitzada per un detectiu sense nom, que continuà amb El laberinto de las aceitunas (1982), La aventura del tocador de señoras (2001) i El enredo de la bolsa y la vida (2012).

Després de viatjar per bona part d'Europa i treballar a diversos països fent de traductor simultani en diferents organismes internacionals, Mendoza va tornar a Barcelona l'any 1983 i tres anys després, al 1986, va publicar La ciudad de los prodigios, una de les seves novel·les més ambicioses, que va tenir versió cinematogràfica, protagonitzada per Emma Suárez i Olivier Martínez.

Autor d'altres novel·les, com la humorística Sin noticias de Gurb o la social Mauricio o las elecciones primarias, i fins i tot un assaig sobre Pío Baroja i obres de teatre en català com Glòria, l'escriptor va guanyar el Premi Planeta al 2010 amb Riña de gatos. Madrid, 1936, llibre que s'endinsa en els dies previs a l'inici de la Guerra Civil espanyola.

L'any 2016 va rebre el Premi Cenvantes, el guardó més important de les lletres hispanes.

A les biblioteques trobaràs


'La verdad sobre el caso Savolta'


'El año del
diluvio'


'El asombroso viaje de Pomponio Flato'

 


'La aventura del tocador de señoras'


'La ciudad de
los prodigios'


'Una comedia ligera'


'La isla inaudita'


'El laberinto de las aceitunas'


'Mauricio o las elecciones primarias'


'El misterio de
la cripta embrujada'


'Riña de gatos. Madrid 1936'


'Sin noticias de Gurb'


'Tres vidas de santos'


'El último trayecto de Horacio Dos'

 

Més sobre Eduardo Mendoza a les biblioteques ►

Adaptacions cinematogràfiques


'La verdad sobre el caso Savolta'
, un film de Antonio Drove


'La cripta'
, un film de Cayetano del Real


'La ciudad de los prodigios'
, un film de Mario Camus


'El año del diluvio'
, un film de Jaime Chávarri


Recomanació

 

El enredo de la bolsa y la vida
Mendoza, Eduardo
Barcelona: Seix Barral, 2012


 

L'anònim detectiu d'El misterio de la cripta embrujada, El laberinto de aceitunas i La aventura del tocador de señoras torna a l'acció en temps de crisi. Contra la seva voluntat, és a dir, mogut per l'amistat i sense un euro a la butxaca, fa d'insospitat investigador privat a la Barcelona d'avui en una carrera contrarellotge per desarticular una acció terrorista abans que hi intervinguin els serveis de seguretat de l'Estat.

Anys després de deixar el sanatori mental on van compartir cel·la, Rómulo El Guapo li proposa un cop al nostre protagonista. La seva negativa i la misteriosa desaparició de Rómulo donaran el cop de sortida a una aventura de possibles repercussions internacionals en la qual el detectiu comptarà amb l'ajuda de l'adolescent Quesito, el timador professional Pollo Morgan, l'africà albí Kiwijuli Kakawa, conegut com el Juli, la Moski, acordionista de carrer, el repartidor de pizza Manhelik i el senyor Armengol, propietari del restaurant Se Vende Perro.
 

 Selecció de webs


Tràiler 'La ciudad de los prodigios'

Vés a Entrevistes Virtuals ►

Data d'actualització: 15/12/2014