Entrevistes virtuals

Què són les Entrevistes virtuals?

Les Entrevistes Virtuals són un espai de participació on els lectors poden adreçar-se als seus autors preferits per fer-los preguntes sobre les seves obres.

Podràs veure informació de l'autor i enllaços relacionats. També la disponibilitat al catàleg Aladí de la seva obra.

Veure les 'Condicions de participació'.

Al catàleg Aladí també pots fer comentaris sobre les diferents obres dels autors.

Xavier Bosch

Xavier Bosch


Sabies que...?
 

  • És l'autor de l'obra de teatre El culékulé, amb més de 100 representacions al Teatre Arnau.
     
  • Va dirigir el documental "La Fleur. Josep Carreras y la lucha contra la leucemia"

     

 

1 .  Tal com vas dir en una entrevista durant la presentació del llibre, saps més del que vas dir sobre la crema del Liceu. És bo que tothom "calli" o que no ho digui tot? (“Salvados” - Jordi Évole). A qui beneficia? A qui encobrim tots plegats?
Usuari: Anònim
En periodisme només podem explicar allò que sabem i que tenim contrastat. Si les fonts d'informació no volen dir davant d'una càmera allò que saben, et deixen sense la prova i per tant, tens dues opcions: o saps la història i la deses al calaix o, com a escriptor, tens el recurs de ficcionar-ho. Novel·lar un fet real és una manera de dir coses que el periodisme no pot explicar. Potser per això vaig escriure “Homes d'honor”.
2 .  Com a novel·lista, se t'ha adreçat mai algú per explicar-te algun episodi de la seva vida? I, en tot cas, ho trobaries adequat?
Usuari: Anònim
Sí, dues de les meves quatre novel·les publicades arrenquen a partir del relat d'una confessió d'una persona que no coneixia de res. Era un visitador mèdic que s'havia fet la barba d'or fent que els metges receptessin el seu producte per la hipertensió molt per damunt de les necessitats dels pacients. Em va explicar el seu cas fil per randa i jo ho vaig denunciar a través de la novel·la “Eufòria”, la que tancava la trilogia del periodista-investigador Dani Santana.
3 .  Quan vas escriure "Se sabrà tot" tenies previst escriure "Homes d'honor"? Tindrem una sèrie de novel·la negra amb en Dani Santana i el món periodístic de protagonistes? Al club de lectura de La Garriga comentarem "Se sabrà tot".
Usuari: Anònim
Celebro que al Club de Lectura de La Garriga comenteu el Se Sabrà Tot. He tingut la sort de ser convidat a diferents clubs com el teu, a diferents biblioteques de Catalunya, i és molt plaent per un autor compartir l'experiència amb els lectors. Dit això, la resposta és no. Quan vaig escriure “Se sabrà tot” no sabia que al darrera hi hauria tota una sèrie del Santana, perquè no sabia que la novel·la guanyaria el premi Sant Jordi, ni que es vendria tan i tan bé, ni que... Tot ha anat rodat. Una cosa ha dut a l'altra i, això sí, ha canviat la meva vida. Poder viure d'escriure era el meu somni. Fer-ho en la meva llengua, creia que era una utopia. I ara veig que és una immensa sort. Em sento molt afortunat, sobretot, per la confiança que em fan els lectors.
4 .  Hola Xavi, Quins llibres sobre temàtica esportiva t'han agradat més? Tens algun que estigui en el teu panteó de llibres preferits?
Usuari: Anònim
En la meva lleixa de llibres estimats no n'hi ha cap sobre esport. Sí que és veritat que jo col·lecciono tot el que es publica de llibres sobre el Barça. Però, per exemple, en ficció, sobre el Barça no he llegit mai res que m'hagi captivat, dit amb tots els respectes per als autors que ho han intentat. La potència del futbol, de l'esport sense guió, amb finals imprevistos és tan potent, i el Barça és emocionalment tan bèstia, que tota literatura futbolística em sembla una mica descafeïnada. Sí, en canvi, que últimament he llegit "Open", l'autobiografia del tennista André Agassi, escrit per un premi Pulitzer, i m'ha fascinat la història i com està escrita.
5 .  El periodisme català segueix tenint clavegueres i conveniència amb governs/administracions?
Usuari: Anònim
El periodisme, aquí i allà i a tot arreu, viu hores difícils. La crisi econòmica, sobrevinguda ja a la crisi dels mitjans, sumat al canvi que provoquen les noves tecnologies i les noves maneres de comunicar-nos, fa que els mitjans de comunicació tinguin problemes econòmics. Això vol dir que com més feble és un mitjà, més depenent és dels anunciants i de les subvencions o ajuts públics. A menys anunciants, el lligam amb les administracions encara tendeix a créixer. És habitual, doncs, que els vincles entre els amos dels mitjans i el poder polític i econòmic es continuïn estrenyent.
6 .  Estàs preparant alguna novel·la? Quins són els teus referents literaris?
Usuari: Anònim
Sí. Estic acabant una novel·la que, si els personatges es comporten com espero, haurà de sortir al febrer de 2017. Després d'un any llarg convivint amb ells, tinc moltes ganes que els pugueu conèixer i viure les seves vides. ¿Els meus referents literaris? M'agradaven molt les novel·les de Joan Vilacasas. He tingut la sort de viure de molt a la vora amb un gran poeta com Francesc Garriga Barata i el meu avi, com a herència, em va deixar l'obra completa de Josep Pla. Encara avui, agafi per on agafi algun dels 46 volums de l'obra completa, obris per la pàgina que l'obris, em dóna un gran plaer llegir-lo.
7 .  La trama de la novel·la es situa a París, per alguna raó en concret? Gràcies.
Usuari: Anònim
Sí, no és casual que les pàgines centrals que són el nucli de la novel·la "Algú com tu" passi a París. Era la ciutat predilecta dels meus pares i aquest llibre, atès que és una novel·la sobre la il·lusió i que està dedicat a tots dos (la mare va morir el 1987, el pare el 2008), volia que passés a la seva ciutat. A més a més, per diferents motius hi he passat molts dies, en conec racons i llogarrets i em venia de gust l'exercici de descriure-la. I, encara més motius, m'anava molt bé per a la meva trama que hi hagués una llibreria de vell com la Shakespeare&Co.
8 .  Creus que caldria una mica més de periodisme d'investigació?
Usuari: Anònim
De periodisme d'investigació n'hi ha i se'n fa. Els mitjans tradicionals potser no hi poden destinar tants recursos, ni de diners ni de temps ni de persones, com en l'època de les vaques grasses. És un periodisme car de fer que, en molts casos, no arriba enlloc i has d'acabar guardant una història al calaix. En canvi, amb la proliferació de mitjans digitals i confidencials, avui per avui, s'estan publicant més podrimeners que mai. Com deia aquell, al final “Se sabrà tot”.
9 .  Et tornarem a veure a la petita pantalla amb un programa semblant a "Àgora"?
Usuari: Anònim
No ho crec. "Àgora" van ser quatre anys magnífics on, per la tele del meu país, vaig poder entrevistar gent molt important, collar a polítics de tots els colors i parlar, sempre amb especialistes i mai amb tertulians, de temes amb una profunditat que a la tele ja no es toquen gairebé mai. Periodísticament va ser un luxe poder-ho fer i, més encara, amb l'equip que em va envoltar i amb la llibertat absoluta que em va donar una gran directora de TV3 com la Mònica Terribas i una cap d'informatius com Rosa Marqueta que vetllava perquè el periodista treballés amb la tranquil·litat professional necessària. És a dir, mirant pels interessos dels ciutadans i espectadors i no d'aquest poder que no en té mai prou.
10 .  T'has plantejat algun cop escriure una novel·la de trama esportiva?
Usuari: Anònim
M'ho han plantejat diferents editors, manta vegades. No ho vull fer. No m'hi veig. Si més no, ara per ara. No es pot dir mai, esclar, d'aquesta aigua no en beuré.
11 .  T'agradaria concursar a “El gran dictat”?
Usuari: Anònim
M'encantaria concursar a "El Gran Dictat". Èticament, però, me n'he d'estar. No estaria bé que el creador del programa hi participés. Tot plegat tindria un final delicat. Si guanyés, semblaria que m'havien passat les paraules. Si perdés, faria el ridícul. És millor mirar-lo per la tele des de casa mentre, la meva filla, al costat competeix en directe a través de l'aplicació de mòbil. Estic molt content que una idea es pugui plasmar durant tants anys en antena. Però el què més em satisfà es que, cada dia, hi hagi tanta gent que juga amb la llengua i les paraules.