Òliba comuna, au de l'any 2018
Òliba comuna, au de l'any 2018

Des de fa 30 anys, Seo Bird Life posa la mirada en una au que es troba en situació vulnerable: l'òliba comuna, que està actualment en retrocés a causa de la pèrdua d'hàbitat. Aquest any 2018 s’ha seleccionat com a au de l’any.

L’òliba comuna és una au rapinyaire nocturna d’uns 34 cm de llarg, de plomatge marronós, amb la cara i els pits blancs. La cara té forma de cor, amb uns grans ulls negres. Les potes són llargues acabades amb unes fortes urpes amb les quals captura les preses: petits rosegadors, talpons i ratolins.

Viu en zones agrícoles i espais oberts. La seva població es considera en declivi a tota la península, excepte les zones de Catalunya i Castelló on es troben les millors dades. S’han comptat al voltant de 5.000 exemplars, on és una espècie que resideix per tot el territori, encara que no es troba al Prepirineu i al Pirineu.

Aquesta minva d’exemplars té a veure amb la disminució dels espais on pot viure, els quals estan estretament relacionats amb el món rural: pèrdua de camps de conreu, increment de zones boscoses i la pèrdua de llocs de cria, relacionada amb la manca d’arbres madurs.

A Catalunya, entitats com Apnae i Miloca col·laboren amb el Projecte Òliba, l’objectiu del qual és avaluar l’estat de la població d’òlibes i l’aplicació de mesures correctores per millorar-lo. S’organitzen jornades de voluntariat ambiental per la col·locació de caixes niu. L’associació ICO fa un seguiment de les poblacions a través del SIOC.

Fonts

http://xarxanet.org/ambiental/noticies/loliba-comuna-es-lau-de-lany-2018

http://www.elperiodico.cat/ca/extra/20180102/loliba-comuna-declarada-au-de-lany-2018-votacio-seo-birdlife-6527366

http://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/loliba-locell-de-lany-2018/video/5715468/

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

20/01/2018 15:43h