Un Abril prodigiós

Un Abril prodigiós

Elizabeth

Barcelona : Viena, 2016

Elizabeth Von Arnim (1866-1941) va néixer a Austràlia, però s’educà a Anglaterra. Es va casar amb el comte Henning von Arnim i es traslladà a viure a Alemanya. S’inicià en el món literari per fugir dels problemes familiars. Fou una de les escriptores més populars de principi del segle XX. La seva obra és molt “British” i  reflecteix  la vida social dels anys vint. La seva primera novel·la Elizabeth i el seu jardí (biogràfica 1898) va tenir un gran èxit.  Després seguiren: Un abril prodigiós, Vera, un matrimoni perfecte, Tots els gossos de la meva  vida, El Senyor Skeffington, etc. fins a un total d’una vintena.
 
A la mort del seu marit es traslladà a viure a  Suïssa i més tard,  als Estats Units on es va convertir en l’amant de H.G.Wells. Allà hi restà fins a la seva mort el 1941.

"Un Abril prodigiós" (The Enchanted April), algú l’ha destacat com un del primers llibres feministes. Fou escrit el 1922 i a principis del segle XX parlar de l’alliberament de la dona  no era massa corrent. La primera manifestació feminista a Anglaterra va ser el 1925
És la història de quatre dones que es coneixen d’una manera poc usual. La protagonista, la Senyora Wilkins està en el seu Club social quan de sobte veu un anunci al “Times” que li crida l’atenció:
“Per a amants de les glicines i la llum del sol. Es lloga petit Castell italià medieval a la riba del Mediterrani durant el mes d’abril, amb servei inclòs”
Ella una persona tímida, reservada i amb una vida grisa i monòtona es veu de sobte transportada a un paradís. El cas és que no hi pot anar sola, la seva economia és molt precària i no li permet aquesta gran despesa, per això convenç  a tres dones del mateix club: La senyora Arbuthnot, la vidua Fisher i la senyoreta Lady Caroline (un grupet molt peculiar) per anar amb ella a Itàlia.
Aquest mes  a Itàlia suposa fugir  de la pluja d’Anglaterra, de la conservadora societat anglesa,  del tedi diari, de matrimonis infeliços i sortir de la foscor en què es troben les seves vides. Itàlia representa l’alliberament,  respirar de nou i ser felices un temps.
No els serà fàcil marxar i convèncer els marits i famílies,  però ho aconseguiran i a finals de març es planten al Castell de San Salvatore, era un dia plujós.
Al principi, la convivència entre les quatre  no és la que esperaven, però, a poc a poc, la diferència de classes i pensaments donarà pas a les confidències i a una gran amistat. Durant aquest mes, en la placidesa d’aquest paratge i descansant sota el sol del Mediterrani, reflexionaran sobre les seves vides actuals i les futures. Noves amistats i nous amors representaran  un gran canvi en el seu món.

Un abril prodigiós és una comèdia amb un humor molt anglès i amb uns bons diàlegs. És una novel·la “vintage” que es llegeix molt bé i que ens transportarà a unes vacances molt personals. 
Només pels amants de les glicines, el sol i el Mediterrani… ja ho sabeu

La versió en castellà “Un abril encantado”  es va editar l’any 2014 a l’Editorial Santillana. L’any 1992 s’estrena la pel·licula (Un abril encantado) dirigida pel director anglès Mike Newell.

Més informació:

Recomanat per Bib. Municipal de Manlleu BBVA

13/06/2018