No hi cabem dues vegades, en aquest món

No hi cabem dues vegades, en aquest món

Obiols, Miquel

Barcelona : Ara Llibres, 2016

La novel·la narra la història de la Nora i l’Ernest, una parella de més de vuitanta anys diagnosticats amb Alzheimer i càncer i que entén que els seu temps s’acaba. En secret es diu Virna i Buster, per la Virna Lisi i en Buster Keaton. La seva passió pel cinema només es veu superada per l’amor que senten l’un per l’altre, tot i la seva avançada edat. 

Miquel Obiols (Roda de Ter, 1945) és escriptor, guionista i director i productor de programes de televisió. La seva activitat literària s’ha centrat sobretot en llibres infantils i juvenils i es caracteritza per utilitzar tècniques literàries avantguardistes: juga amb la llengua, dibuixa amb les paraules, fa poesia visual,  incorpora cal·ligrames, textos surrealistes... i humor, és una literatura original i  insòlita. Té publicats més 20 títols que han rebut diferents reconeixements i premis. 

Amb el títol “No hi cabem dues vegades, en aquest món” Obiols s’estrena en el gènere de la novel·la per adults. Es tracta d’un text breu però molt sensible i profundament personal, i de qualitat. Més enllà de tractar la vellesa, la malaltia i la mort digna, Obiols vol explicar una història d’amor entre una parella de la tercera edat: una relació entre dos vells que encara conserven el desig i la passió, i que això pot ser un fet bonic i normal malgrat l’edat. En cap moment pretén escriure una novel·la trista, d’aquí que els personatges els descrigui amb un alt nivell cultural, sense problemes econòmics, autosuficients... També utilitza les notes d’humor i incorpora il·lustracions que complementen el relat. De tot plegat en resulta una novel·la tendre i delicada, també molt emotiva però sense caure en el dramatisme. 

Més informació:

Recomanat per Núria Aguilar. Bib. Bac de Roda. Roda de Ter

12/06/2018