El Impostor

El Impostor

Archer, Jeffrey

Barcelona : Grijalbo, 2009

Jeffrey Archer (Baron Archer of Weston-super-Mare) va néixer a Londres el dia 15 d’abril de 1940. És aristòcrata, multimilionari, escriptor de “bestsellers” i antic polític britànic amb èxit internacional. Compta amb un gran nombre de lectors i el suport unànime de la crítica especialitzada.

Amb 29 anys es va convertir en el membre més jove de la Cambra dels Comuns, càrrec que va haver d’abandonar  quan la companyia on tenia invertit tot el seu capital va fer fallida. Llavors va decidir escriure un llibre sobre un home estafat “Ni un penique más, ni un penique menos” que va triomfar internacionalment.

Va ser durant set anys vicepresident del Partit Conservador i en aquest temps es va fer amic íntim de Margaret Thatcher i de John Major. Com a premi a la seva carrera, el 1992 va ser nomenat lord amb caràcter vitalici a la Cambra Alta per la reina Isabel II.

Al llarg de la seva carrera política va protagonitzar diversos escàndols i controvèrsies. El 2001 va ser condemnat a quatre anys de presó acusat de perjuri i obstrucció a la justícia.

Va tenir dos fills (William i James) amb la seva esposa, Mary Archer, que és científica especialista en energia solar.

El llibre tracta d’una versió contemporània de la novel·la “El Comte de Montecristo” d’Alexandre Dumas, basada en la història real d’un sabater parisenc que el 1807 va anar a la presó per un crim que no havia comès.

El protagonista principal de “El impostor”, Danny Cartwright, és un jove de classe obrera que és condemnat injustament per un homicidi. Durant el seu període de captiveri comparteix cel·la amb un lord britànic que li ensenya bones maneres i l’anima a estudiar a dins de la presó per preparar la seva defensa i desemmascarar les persones que el van acusar.

La història comença quan el jove Danny, li proposa matrimoni a la seva noia de sempre, la Beth Wilson. En aquell moment transcendent de les seves vides,  emocionats, truquen a Bernie Wilson, el germà de la Beth i el millor amic del Danny. Tots tres es reuneixen a un bar per celebrar el compromís però un grup de 4 homes, asseguts a la taula del costat, comencen a causar problemes increpant a la jove Beth. Tot acaba amb una baralla i el Bernie Wilson mort per arma blanca.

L’advocat de Danny Cartwright, Alex Redmayne, creu des del principi en la seva innocència i el defensa amb molta professionalitat. Però els 4 homes que van provocar la baralla són persones de prestigi que menteixen sobre uns fets que es van produir sense més testimonis. D’aquesta manera l’acusat acaba sentenciat a 22 anys de presó i durant els primers mesos de captiveri no hi veu sortida possible a la seva situació.

Mica en mica va passant el temps sense esperança però una sèrie de fets inesperats i trepidants fan que la seva vida doni un gir de 180 graus quan té l’oportunitat de demostrar tot el que li ha ensenyat el seu noble company de cel·la.

El protagonista caça l’oportunitat al vol. Ha arribat el seu moment i no el pensa desaprofitar.

És una història de suspens, intriga i venjança plena d’injustícies, emocions intenses, desesperació i lluita.

La trama atrapa al lector des del primer capítol i els personatges tenen unes característiques molt marcades que els fan entranyables o menyspreables des del minut zero. Queda clar de seguida quins son els bons i els dolents.

La seva lectura et fa patir i gaudir a parts iguals però sobre tot t’endinsa en un món del qual sembla impossible sortir.

Per sort, l’audàcia i la perseverança del protagonista i el seu defensor acaben donant un alè d’esperança al lector i un missatge d’optimisme que et deixa amb un bon gust de boca després de tanta injustícia i sofriment.

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa

26/10/2017