Cuéntaselo a otra

Cuéntaselo a otra

Keats, Isabel

Barcelona : Planeta, 2014

Isabel Keats és el pseudònim darrere el qual s’amaga Belén Solesio López-Bosch, una escriptora madrilenya llicenciada en Publicitat  i Relacions Públiques. És emprenedora i mare de família nombrosa.

Va començar a escriure novel·la romàntica com a hobby inspirada per Jane Austen, Elisabeth Gaskell i Charlote Brönte, entre d’altres.

Ha estat guardonada amb el premi Harlequin España de novel·la romàntica, el Premi de Relat Curt HQÑ i el Certamen Vergara-RNR.

Ha publicat una dotzena d’obres entre novel·les i relats. Ha estat traduïda a l’anglès, al francès i a l’alemany.

Cuéntaselo a otra

Inés Santaolalla és una jove empresària d’èxit que decideix agafar un any sabàtic per aïllar-se del món, per escriure una novel·la i per recuperar la seva autoestima després de divorciar-se del seu marit quan aquest li és infidel.

Per això demana una excedència a la seva empresa i se’n va a treballar com a portera a un bloc de pisos del barri de Salamanca de Madrid. Però com que no vol que ningú la reconegui es caracteritza amb unes ulleres de cul de got, es pentina amb un monyo tibat i es disfressa de iaia amb roba ampla i passada de moda.

Al bloc hi viuen: Enrique Echevarría i la seva filla adolescent, que és un metge vidu que està de molt bon veure; una anciana ex-actriu que es troba en hores baixes i un productor de cinema amb una vida molt misteriosa que transporta suposats cadàvers cada 15 dies durant la nit.

Aquest argument rocambolesc, per tractar-se d’una novel·la romàntica, és un homenatge a la portera de “L’elegància de l’eriçó” de l’escriptora francesa Muriel Barbery.

Està escrita amb una barreja d’humor, ingeni i ironia. Tots els personatges gaudeixen d’aquest caràcter espontani i fresc, fins i tot els secundaris.

En principi pot semblar una història poc creïble, sobre tot quan veus que la protagonista es disfressa per ficar-se de ple al seu paper de portera amb la intenció de passar desapercebuda.

A mesura que avança el relat anem descobrint als veïns. N’hi ha un que es dedica a activitats delictives però els altres no avisen a la policia perquè intentaran resoldre el cas per ells mateixos, mantenint així la intriga del relat.

Precisament els personatges son un dels punts forts de “Cuéntaselo a otra”, amb els seus diàlegs àgils, encertats i divertits, amb frases enginyoses i lapidàries.

Destaca l’escriptura elegant de l’autora perquè posa referències a tota la novel·la que van picant l’ullet al món de la cultura i dels llibres.

Tot plegat fa que resulti un llibre recomanable per llegir en època de vacances, quan volem desconnectar i fer-nos un fart de riure amb una lectura amena, esbojarrada i de vegades una mica surrealista que acaba arribant al cor del lector.

De fet, en qualsevol moment pot venir de gust tenir a les mans un llibre entretingut, ben escrit, divertit i diferent del que esperem trobar en algunes típiques i tòpiques novel·les romàntiques.

 
 

Més informació:

També et pot interesar:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

22/09/2017