El Caso Kurílov

El Caso Kurílov

Némirovsky, Irène,

Barcelona : Salamandra, 2010

Ivà Barànov, antic membre de les forces de seguretat del tsar, i Lleó M. ,revolucionari bolxevic, es troben a la terrassa d’un cafè de Niça i conversen sobre els anys de joventut: “tu vas matar a Kurílov”, li diu el policia al revolucionari. L’any 1903 Lleó M. havia rebut l’encàrrec d’executar a Kurílov, ministre d’instrucció pública del tsar Nicolàs II. Lleó M. no vol parlar d’aquest tema i fuig del cafè. Dies després el troben mort a casa i entre les seves pertinences hi ha una cartera negra amb un manuscrit a l'interior que porta per títol El cas Kurílov.

Irène Némirovsky era una escriptora nascuda a Ucraïna l'any 1903. El 1918 la seva família va haver d’immigrar a conseqüència de la Revolució Russa, primer van anar a Finlàndia i finalment van acabar establint residència a París. Les seves obres estan molt relacionades amb la seva trajectòria vital: El cas Kurílov descriu la Rússia pre-revolucionaria; Vi de solitud són històries de refugiats russos; El mestre d’ànimes és el retrat d’un immigrant de l’Est que arriba a França i vol triomfar de forma ràpida; Los perros y los lobos descriu la vida d’intel·lectuals i artistes jueus residents a París; Suite francesa, la més coneguda, situada als dies previs a la invasió nazi de França, mostra la societat burgesa, hipòcrita i angoixada, a qui només preocupava la pèrdua del seu estatus social i bens materials.

El 13 de juliol de 1942 la gendarmerie va detenir Némirovsky i la va portar al camp de concentració d’Auschwith, on va ser assassinada el 17 d’agost. 
 

Més informació:

Recomanat per Antònia Caño. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt

26/07/2017