Babilònia

Babilònia

Reza, Yasmina

Barcelona : Anagrama, 2017

Yasmina Reza va néixer a París l'1 de maig de 1959. És escriptora, actriu, novel·lista i dramaturga francesa. El seu pare, enginyer (mig rus, mig iranià) va néixer a Moscou, descendent d’una família jueva expulsada d’Espanya per la Inquisició i que es va refugiar a Uzbequistán. La seva mare, violinista, filla d’una família de jueus hongaresos. L’any 2000 va rebre el Gran Premi de Teatre de l'Académie Française, en reconeixement a tota la carrera dramàtica de l'autora.

El llibre "Babilònia" parla de L’Elisabeth, enginyera de patents de l’Institut Pasteur, ha fet seixanta anys, està trista per la mort de la seva mare, melancòlica pel record d’un amor de joventut perdut i una mica sola perquè el seu fill s’ha independitzat. Per la resta, viu una existència plàcida i monòtona amb el seu marit Pierre. Per alegrar l’ànim, decideix organitzar una festa de primavera a la qual convida a diversos amics i veïns, entre ells els Manoscrivi, que viuen al pis de dalt. Ell, Jean-Lino, també enfila la seixantena, i ella, Lydie, és cantant de jazz aficionada.

Quan acaba la festa, en plena nit, algú truca a la porta de l’Elisabeth i el Pierre. És Jean-Lino, el veí de dalt. El que els hi explicarà, agitat, el que els demanarà a tots dos que facin, canviarà el curs de la vetllada sense remei”.

En aquest llibre, que ha rebut el prestigiós premi Reaudot, l’autora demostra el seu talent creatiu des de la seva visió indagadora de les febleses humanes. Retrata les convencions i les vulgaritats que conformen la vida diària de les persones, però ho fa amb un humor despietat que deixa entreveure la por, les incerteses i l’angoixa de viure una vida buida i infeliç.

Se l’ha comparat amb Samuel Beckett pel seu talent per descriure com les coses més insignificants de la vida poden convertir-se en fets irreversibles. En aquest cas, una suma de petits fets desencadena un assassinat, com si fos la cosa més inevitable i natural del món.

Aquest fet inesperat fa sortir de la seva rutina als personatges. Es produeix un daltabaix terrible quan s’han d’enfrontar a allò desconegut i al difícil exercici de qüestionar les seves pròpies conviccions.

A Babilònia l’autora ha fet servir tècniques de novel·la policíaca i d’humor negre que li donen a la novel·la un aire tragicòmic. Però al rerefons persisteix el pessimisme de no poder viure amb plenitud. Tots els personatges estan tristos, en contraposició als de la seva anterior novel·la “Feliços els feliços”.

Yasmina Reza ens parla del pas del temps, del dol, de la soledat, de la rutina de la vida en parella i de com les persones enfrontem els esdeveniments sobtats que sacsegen la nostra aparent tranquil·litat vital.

Us recomano aquesta novel·la perquè està escrita amb enginy, honestedat i mestria. Mentre es llegeix es veu reflectida la vida de moltes persones, la necessitat de controlar-ho tot per no sortir de la zona de confort. És intrigant, dramàtica, visceral i alhora còmica i divertida.

Què faríem nosaltres en un cas similar? Si vols saber com acaba aquesta història no deixis de llegir “Babilonia”. Un llibre excel·lent que et commourà i et deixarà pensant si realment pot ser fàcil perdre el rumb i el sentit de la vida. 

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

14/06/2017