Río negro

Río negro

Indridason, Arnaldur

Barcelona : RBA, 2016

Arnaldur Indridason. Reikiavik, 1961. Historiador, periodista, crític literari i de cinema. Va ser guardonat amb el premi Golden Dagger 2005 amb “La dona de verd”, que el va consagrar com un dels grans autors de la novel·la negra nòrdica.

Viu a Reikiavik amb la seva dona i els seus tres fills. És l’autor més conegut de les lletres islandeses, traduït  a 37 idiomes i amb més de 7 milions d’exemplars venuts a tot el món.

Al 1997 va crear el personatge de l’inspector islandès Erneldur Sveinsson per a les seves novel·les policíaques. L’inspector és un home obsessionat pel passat i per l’ombra del seu germà, que va desaparèixer quan només era un nen.

La investigació criminal a les seves obres és un pretext per resoldre un enigma del passat. Els autors que més li han influït han estat  Maj Sjöwall i Per Wahlöö, que van escriure les aventures de l’inspector Martin Beck.

Al 2013 va obtenir el VII Premi RBA de Novel·la Negra amb la seva novel·la “Passatge de les ombres” (Skuggasund).

La novel·la que us recomano avui pertany a la sèrie del detectiu Erlendur però està protagonitzada per la detectiu Elínborg, que és membre del seu equip de treball.

La història comença amb la trobada d’un cadàver degollat a un pis del centre de Reikiavik. Es tracta d’un home jove que porta a les butxaques de la seva americana Rohypnol, la droga de les violacions.

Aquí comença una investigació acuradíssima, plena de detalls que van encaixant lentament gràcies a la perícia de la detectiu encarregada del cas.

Enmig de la investigació coneixem paral·lelament la vida de la detectiu Elínborg, amb els seus 4 fills i el seu home, en un intent de fer entrar el lector dins la quotidianitat dels protagonistes, o més exactament, dins la vida que hi ha més enllà del treball policial, que de vegades pot  interferir en la investigació.

Pocs testimonis, molta perseverança, punts clau que poden passar desapercebuts i la mà mestra d’un autor que sap portar àgilment el lector encuriosit fins al final de la narració.

Si no has llegit mai una obra representativa del gènere “Nordic Noir” és una bona novel·la per introduir-te. Si ja has llegit altres autors escandinaus veuràs que val la pena aprofundir en el sempre sorprenent  misteri més fred d’Europa.

Et recomano aquesta novel·la perquè et fa desconnectar per una estona de tot el que t’envolta. I si la llegeixes aquests dies d’hivern en plena onada siberiana t’agafen ganes de quedar-te al teu sofà preferit, tapat amb una bona manta de llana gruixuda,  gaudint d’una lectura absolutament absorvent.

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

06/02/2017