Recomanació

Historias de Terramar :

Le Guin, Ursula K.,

Barcelona : Minotauro, 2006

Traspassada el gener d’aquest any, Ursula K. Le Guin deixava un llegat important en el camp de la ciència ficció i la fantasia. Filla de l’antropòleg Alfred Kroeber i l’escriptora Theodore Kroeber, amb els qui va viatjar des de petita, naixent el seu interès pels mites i llegendes d’arreu del món, acabaria plasmant aquest interès i una certa anàlisi antropològica en la seva obra.

Si bé deixà importants novel·les en el camp de la ciència ficció com “La mà esquerra de la foscor” o “Els desposseïts” (aquesta última reeditada aquest 2018 per Raig Verd Editorial), volem recomanar el que suposa la seva gran obra en el camp de la fantasia: el cicle de Terramar. Es tracta d’una saga que comprèn 5 novel•les i una col•lecció d’històries curtes, però ens centrarem en les primeres, reunides al complet per l’editorial Minotaurio l’any 2008 en un sol volum. 

Si en les tres primeres novel·les reinventava el gènere, introduint les escoles de màgia (que més tard es posarien de moda amb l’aparició d’un mag d’ulleres rodones), introduint personatges femenins amb més protagonisme del que era habitual, així com capgirant la visió típica del mag blanc i barbut, és amb la quarta, “Tehanu”, i la seva continuació, “L’altre vent” on Le Guin encara dona una altra volta a la fantasia, portant als mateixos protagonistes de l’obra a qüestionar els rols de gènere que els pertoquen, o s’han de resignar a perdre la màgia, cercant l’Equilibri.

L’Equilibri, el veritable nom de les coses o la responsabilitat que suposa la màgia, són temes recurrents en tot el cicle, que es veuran contraposats a les ànsies de poder o la por a la mort, sentiments no gaire difícils d’exportar de Terramar al nostre Univers. Però no només es tracta de reflexionar, sinó que ens trobem davant una obra plena d’aventures i viatges emocionants, amb uns personatges plens de carisma però amb les seves contradiccions, com en Ged o la Tenar, i com no podien faltar en un univers fantàstic: dracs! 

No ho dubteu, un cop desembarqueu a Terramar, no en voldreu marxar.

Més informació:

Recomanat per Samuel López. Bib. El Castell. Vacarisses

24/01/2019