Recomanació

Norte y sur

Gaskell, Elizabeth Cleghorn,

Barcelona : Alba, 2005

Us ha passat alguna vegada de veure una pel·lícula que us agrada tant que us assabenteu que està basada en un llibre i us falta temps per llegir-lo? Doncs això és el que em va passar quan vaig veure la sèrie Norte y Sur de la BBC del 2004. Us pica la curiositat? Doncs aquí us deixo un enllaç per fer-li un tastet.
Confesso que m’agrada l’anomenada “novel·la d’època” i en aquesta obra hi vaig trobar una història d’amor d’aquelles d’estira i arronsa que enganxa d’allò més. “Casi se dijo que no le caía simpática antes de que su conversación concluyera. Intentaba resarcirse así de la sensación mortificante de que mientras él la miraba con admiración incontenible, ella le miraba a él con altiva indiferencia”.

Però en aquesta obra vaig trobar molt més... un rerefons històric apassionant. La novel·la mostra els conflictes entre els patrons i els treballadors de les fàbriques a principis de la Revolució Industrial al Regne Unit i la lluita dels obrers per aconseguir unes millors condicions laborals i com una noia de províncies, la valenta i decidida Margaret Hale s’hi veu involucrada per la seva amistat amb un compromès i lluitador sindicalista, Nicholas Higgins, i la seva “antipatia” cap a un patró, el carismàtic i honrat John Thornton. Molts adjectius? Si. Meravellosos personatges, també.

La srta. Hale que s’allunya del que s’espera de les dones de la seva època, com la mateixa autora, una escriptora al s. XIX, que escriu sense pels a la llengua el que passa més enllà de la societat benestant del seu període, que a més va conrear un cert èxit i que a sobre va ser protegida del mateix Dickens.
Voleu la ironia d'Orgull i prejudici, la passió de Cims borrascosos i el to intimista de Jane Eyre? Doncs aquesta és la vostra novel·la. Quanta cruesa trobareu també entre les seves pàgines: explotació infantil, misèria, malalties, però també un gran desig de lluita d'uns homes i dones que anhelen una vida millor. I això ho comento per vostès, senyors. Aquesta no és només una novel·la “per a dones”.

 

Més informació:

Recomanat per Bib. Ripollet

26/03/2019