Recomanació

El Noi silvestre

Cognetti, Paolo

Barcelona : Minúscula, 2018

"El noi silvestre", escrita per l’italià Paolo Cognetti i publicada al 2013, és una obra autobiogràfica, o com el mateix autor defineix, un quadern de muntanya. Relata la seva vida a una borda en una vall del Alps durant un període que no va arribar a l’any, però que li va suposar una aturada en la seva rutina, un allunyament de la vida urbana, un temps de reflexió i un retrobament amb ell mateix, únicament sota les normes que marca la pròpia natura.
 
Els primers anys de l’autor passen entre la seva ciutat natal, Milà, i un poble dels Alps, on estiueja amb la família; però durant la joventut tria els amics, els viatges, les nits intenses i tot allò que, amb vint anys pot oferir la ciutat. Una dècada més tard, després de passar un hivern difícil i amb un buit creatiu molt gran, recorda la llibertat que li proporcionava la natura durant la seva infància i decideix aïllar-se a la muntanya, lluny de tota zona habitada, només envoltat de boscos i camps de pastura estivals, de pocs veïns amb els que farà amistat, i d’algunes lectures que li serviran de companyia i de guia: Rigoni Stern, Antonia Pozzi i Thoreau, entre altres.
 
‘Vaig anar als boscos perquè volia viure deliberadament, enfrontant-me sol als fets essencials de la vida, i veure si així podia aprendre el que la vida havia d’ensenyar-me, no fos que quan estigués a punt de morir descobrís que no havia viscut’  Walden, H. D. Thoreau
 
Endinsar-nos en el relat del protagonista suposa també conèixer com es viu a la muntanya, com canvia el paisatge amb el pas de les estacions i com influeixen les persones en l’entorn natural: l’inici de la primavera, on la pau, el bosc i els animals salvatges són els protagonistes; l’arribada dels pastors amb el bon temps, que pugen els animals a les pastures i el turisme que irromp en ple estiu i trenca la pau i la solitud dels períodes més freds. També veiem el fluir de la natura, les darreres neus, el desgel, i sentim la foscor i la por al desconegut.
 
Tant si sou amants de la muntanya com si no, molt probablement que al finalitzar la lectura d’aquestes memòries, sentiu una sobtada necessitat de fer una escapada a la muntanya per deixar enrere la rutina i el ritme accelerat de la ciutat.
 
Anys més tard, al 2016, Cognetti escriu la novel·la Les vuit muntanyes, també sobre la vida a la muntanya però no tant autobiogràfica. Les vuit muntanyes, obra que també us recomano, ha guanyat el Premi Strega a Itàlia i el Médicis a França.
 

Més informació:

Recomanat per Bib. La Serra. Sabadell

01/04/2019