Recomanació

Papitu: el somriure sota el bigoti

Benet, Carlota

Barcelona : Columna, 2018
> Veure disponibilitat a eBiblio

Amb la lectura de "Papitu" i, malgrat les circumstàncies, tenim el plaer d’apropar-nos al costat més humà i personal de Josep Maria Benet i Jornet (1940 - 2020). De la mà de la Carlota Benet, la seva filla, fem un recorregut per la vida d’aquest gran dramaturg que ha tingut la història del teatre Català i espanyol i un dels primers renovadors dels serials, especialment a TV3.

El primer en descórrer el teló és en Sergi Belbel, i ja en la primera frase del pròleg ens descriu a en Benet i Jornet com una de les persones decisives en la seva vida. El seu mestre acaba esdevenint el seu amic, i els seus camins s’aniran creuant i enriquint mútuament. La Carlota, ens descriu la vida del seu pare, la seva carrera professional i la seva personalitat, i amb molta cura i tendresa, fa un retrat colpidor del que ha estat viure la lenta desaparició del seu pare.

Tot i la duresa de les emocions i situacions que es descriuen, sobretot ja al finalitzar el relat, és un llibre que omple molt. Ens apropa a la seva obra, des d’Una vella, coneguda olor i gairebé tota la seva producció literària, fins arribar al barri del Poblenou (la primera sèrie de ficció emesa diàriament), tot descobrint el poder d’una nissaga, i endinsar-nos en un laberint per arribar al cor de la ciutat. La seva obra ha acompanyat a un públic molt important de la població catalana, i llegir-se la seva història és com retre-li un petit homenatge.

Discursos i entrevistes

Discurs íntegre de Benet i Jornet en l'entrega del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2013)

Entrevista Josep Maria Benet i Jornet, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al programa "Divendres" de TV3 (2013)

Entrevista amb Josep Maria Benet i Jornet a Vilaweb (2010)

Josep M. Benet i Jornet i Ventalló al programa "Endrets, Geografia literària dels Països Catalans"

Més informació:

Recomanat per Bib. Josep Janés. L'Hospitalet de Llobregat.

06/04/2020