Recomanació

Mentre em moria

Faulkner, William,

Barcelona : Edicions de 1984, maig de 2019

Impressionant novel·la escrita el 1930 pel Premi Nobel de literatura William Faulkner (1897-1962). Aquesta és la cinquena obra d’aquest escriptor americà que va escriure en tan sols sis setmanes mentre treballava de bomber i de vigilant de nit en una central elèctrica. És una de les seves grans obres mestra.
La podem llegir ara  en català gràcies a la magnífica traducció d’Esther Tallada on fa un exemplar treball per acostar-nos a un llenguatge on les paraules fan escoltar la parla d’un territori del sud de l’Amèrica rural, hostil, de l’època de la Gran Depressió. Un llenguatge que sorprèn  i com ens explica la mateixa traductora, trobarem paraules inventades en català per poder traduir aquelles inventades per Faulkner.

Una novel·la amb una estructura narrativa que per un  lector del segle XXI ja no ens pot sorprendre d’entrada però quan recordem que és una obra dels anys 30 podem constatar  la importància  i el referent de Faulkner en els escriptors posteriors.
 
Una innovadora estructura narrativa escrita amb una gran virtuositat que ens aclapara. Una novel·la escrita en  una primera persona que  canvia a cada capítol. Davant d’un mateix fet, la mort de l’Addie, la mare de cinc fills d’una família americana, tots els personatges ens parlen des del seu interior i ens descriuen allò que veuen, viuen i senten. Podrem reviure la dura, dramàtica i tràgica història del trasllat de l’Addie ja morta dins del seu taüt, sobre una carro arrossegat per dues mules i acompanyat per tota la seva família. Ella volia ser enterrada a Jefferson, la seva ciutat natal i els seu marit vol complir el seu desig. El viatge serà una experiència tremendament dura, tràgica i miserable per tots ells, acompanyats sense descans pels voltors que els sobrevolen tot el  camí.

Més informació:

Recomanat per Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

15/03/2022