Recomanació

Les Formes del verb anar

Erpenbeck, Jenny

Barcelona : Angle, 2018

Realment no se sap mai com ens pot anar el dia, com a partir d’un fet puntual, quotidià, ens pot arribar a canviar la vida... i és que es pot anar per la vida sense veure res o amb els sentits atents i obert a l’entorn, amb ganes de saber què passa al teu voltant.  "Les formes del verb anar" és un llibre que us corprendrà, és fàcil i ràpid de llegir, tot i tenir diverses capes de lectura.
 
La vida quotidiana del Richard, un catedràtic alemany que s’acaba de jubilar, canvia quan anant per Berlin veu – o no veu – una acampada de protesta de refugiats de guerra. A partir de l’interès que li desperta la història vol saber una mica més sobre les vides de la gent que ocupa la plaça. A partir d’aquí comença a entrevistar-se amb refugiats vinguts de diversos llocs on hi ha conflictes i a mesura que va coneixent les trajectòries i vides de les persones afectades el lector va empatitzant mica en mica amb tots els protagonistes, quan descobreixes que fugen d’entorns de guerra, violents, on prèviament tenien una vida que no diferia gaire de la nostra. Es posa en evidència l’inoperant i surrealista protocol burocràtic d’acolliment de refugiats.
Una novel·la absolutament recomanable pels temps que corren.
 
De rerefons hi ha el tema de com la política i els canvis afecten les nostres vides, com l’atzar ens fa tenir una vida o una altra segons el lloc on hem nascut...una anàlisi de la societat actual, una crítica a la política de refugiats de la Unió Europea, diversos subtemes: el del Berlín de l’Est i la República Democràtica alemanya, del que et queden ganes de llegir més, la soledat... i un munt d’històries entranyables on us quedareu amb ganes de saber com s’acaben.  La gràcia és que ho podeu esbrinar mirant al vostre voltant on segurament trobareu històries semblants.
 
A la XBM trobareu la novel·la en català editada per Angle, en castellà per Anagrama, traduïdes per Marta Pera i Francesc Rovira respectivament i en versió original editada per Penguin.

Jenny Erpenbeck és una autora nascuda al Berlín de l’Est al 1967.  Amb estudis musicals, teatrals és una escriptora i traductora reconeguda i amb premis tant potents com el Hans Fallada (2014) i el  Thomas Mann (2016).  

 

Més informació:

Recomanat per Montse Serra. Bib. Sant Valentí. Navarcles

14/01/2020