Recomanació

Tria de poemes conversables ;

Brossa, Joan,

Barcelona : Barcanova, 2002

“La poesia visual és un servei a la comunicació”

Un paraigües ple de crispetes, una plantilla de sabata amb la paraula CAMÍ, un joc de cartes travessat per un candau, una sabata que engoleix la lluna... són només alguns exemples dels poemes objecte que trobareu al Tast de poemes objecte que Joan Brossa va publicar l’any 1995 amb l’editorial Barcanova.

UNES ULLERES...

Unes ulleres per a llegir

pensaments!

Unes ulleres per a llegir pensaments dins la Tria de poemes conversables, publicada en el mateix volum que Tast. De fet, són dues petites antologies fetes pel mateix Brossa que va voler mostrar com una unitat del que podríem anomenar, potser, la quotidianitat brossiana. Per als qui no coneguin Brossa, aquesta és una molt bona primera aproximació, ja que presenta l’obra més lúdica i senzilla de l’autor.

Una reedició impactant de la Tria de poemes conversables / Tast de poemes objecte és la que es va fer per encabir els dos treballs dins de l’obra plàstica Ou amb dos rovells, l’any 1996. I quan diem encabir cal entendre-ho de manera literal: un ou que s’obre verticalment i que conté dos petits llibrets amb els dos reculls que avui recomanem. D’aquesta obra plàstica i literària se’n van fer 3000 exemplars, numerats. Al fons de  la biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat n’hi ha un...

Totes dues són obres on es coneix l’essència de Brossa, que des dels seus inicis va pretendre donar una nova dimensió i experimentació al concepte de poesia.

Enguany les biblioteques, les llibreries, les universitats,... el món de les lletres, de la música, del teatre, de l’art! commemorarà el centenari del naixement de Joan Brossa, l’artista plàstic català per excel·lència.

Joan Brossa va néixer a Barcelona un dia fred, el 19 de gener de 1919. Va morir el 1998, també feia fred. Era 30 de desembre.

Va viure, doncs, 79 anys. Fer una breu descripció de com va ser la seva vida i de tota la seva producció artística i literària és impossible; va ser un artista en molts sentits, i va produir gran quantitats d’obres, de de guions de pel·lícules per al seu amic Pere Portabella fins a les reconegudes sextines, passant per una importantíssima producció de textos teatrals, poemes visuals, novel·les i infinitat d’obres en col·laboració amb altres artistes, com Joan Miró o Antoni Tàpies.

No es va poder escapar de la guerra, i amb 17 anys va ser enviat al front de Lleida. Era de l’anomenada lleva del biberó. Però un accident va provocar-li una lesió ocular i va ser apartat del front.

Una de les seves accions més rellevants per al desenvolupament i posada en valor de la cultura catalana va ser la fundació, l’any 1948, del grup Dau al Seu, juntament amb els artistes Joan Tharrats, J.V. Foix, Joan Ponç i Antoni Tàpies, entre d’altres. Dau al Set unia una tradició moderna i europea d’abans de la guerra, amb una nova generació de poetes que no havien conegut la llibertat artística a causa de la situació política.

Gran aficionat al cinema, i feliç perquè van posar la filmoteca de Catalunya al costat de casa seva, Brossa també va escriure guions cinematogràfics. Alguns d’ells van ser duts al cinema pels directors Frederic Amat, Carlos Atanes i Pere Portabella.

Admirador de Lorca i gran detractor de Walt Disney, Joan Brossa es va manifestar sempre a plaer; molt crític amb la premsa i amb els mitjans de comunicació, sempre es va mostrar fastiguejat per la mediocritat imperant en el món, també en el món de l’art.

“La televisió és per distreure’s, i jo trobo que l’avorriment és una experiència molt interessant.”

Defensor de la rigorositat i de la necessitat de treballar cada dia per assolir la inspiració, la obra de Joan Brossa és Brossa en si mateixa.

Més informació:

Recomanat per Marta Puig. Bib. Santa Oliva. Olesa de Montserrat.

21/05/2019