Recomanació

El sol i les seves flors

Kaur, Rupi

Barcelona: Empúries, 2018

Ens trobem davant d’una jove poetessa que ha sabut treure partit als nous temps: és a través d’Instagram que es va començar a donar a conèixer el 2013 i la seva popularitat ha crescut de manera imparable des d’aleshores. La seva joventut i el canal utilitzat per enviar el missatge podrien fer pensar que la seva poesia s’adreça a una franja de públic entre els vint i els trenta anys, però el cert és que les dues obres que ha publicat fins ara -Otras maneras de usar la boca i El sol i les seves flors- sorprenen per la capacitat de connectar amb totes les generacions. Nascuda al Punjab (l’Índia) el 1992, Kaur va emigrar al Canadà, junt amb la seva família, quan tenia quatre anys. Les dificultats de comunicació, unides a un caràcter reservat i imaginatiu, la van impulsar a dibuixar per fer-se entendre i a escriure per explicar el patiment. El resultat? Una obra intimista i desacomplexada, que no vol ocultar la carnalitat i que es mostra lliure en la forma.
El sol i les seves flors transita pel procés d’autoreconstrucció, en un viatge estructurat en cinc parts (pansir-se, caure, arrelar, créixer i florir). Fonent text amb imatge, Kaur s’endinsa en el dolor causat pel desamor, en el que significa ser un estrany en una nova terra, en el difícil que resulta viure plenament com a dona en un món que sovint limita i denigra la feminitat. Text i imatge es retroalimenten, aportant textura i calidesa. Cal remarcar l’excel·lent traducció al català realitzada per l’escriptora Bel Olid.


L’estela deixada per poetesses com Sylvia Plath, Anne Sexton, Maya Angelou i Sharon Olds ve a trobar-se amb les noves veus del segle XXI. “Documentar el dolor” és un dels objectius de Kaur, com ella mateixa ha declarat. Un dolor que busca les arrels en la natura per mostrar-se sense embuts i que vol aconseguir que les dones reaccionin davant d’una societat que les continua tiranitzant tant físicament com emocionalment. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Nord. Sabadell

15/03/2022