Del color de la leche

Del color de la leche

Leyshon, Nell

Madrid : Sexto Piso, 2013

Mary, una nena de quinze anys, és la menor de quatre germanes que viuen sota el ferri jou patern amb la seva mare i el seu avi. Té els cabells del color de la llet i va néixer amb un defecte físic en una cama. S'encarrega de la collita del gra, de munyir vaques... A casa mengen rosegons durs de pa i una mica de formatge. Aconsegueix escapar momentàniament de la seva dura vida familiar quan és enviada a treballar com a criada per tenir cura de la dona del vicari, malalta terminal. A partir d'aquí el relat de la vida de Mary canvia per complet: l'accés als llibres, el descobriment d'un món totalment nou i l’oportunitat per primera vegada d'aprendre a llegir i escriure transcorren paral·lelament amb el fet de saber que ha de pagar un preu molt alt. Per això a la Mary només li queda el poder d'explicar la seva història per tractar de trobar assossec en la paraula escrita. 

Nell Leyshon és l’autora d’aquesta magnífica i concentrada novel·la que sense dubte passarà a la història com un clàssic. L’autora construeix un relat atemporal i actual que podria portar-se a escena en qualsevol temps i lloc tot i que els fets succeeixen en una granja de l'Anglaterra rural de 1830. 

Com a lectors/es estem al davant d’una història poderosa que descendeix a l’infern. Per començar, no tenim majúscules en cap moment, les frases són curtes, seques i d'una senzillesa infantil. A poc a poc, a mesura que la protagonista s’introdueix en els llibres, apareixen les comes, els signes de puntuació, oracions subordinades ... Assistim a l'aprenentatge en primera persona d'una nena humil i forta que et traspassa la seva angoixa i que no et deixa indiferent. El desenllaç és inesperat.

Més informació:

Recomanat per Conchi Fernández. Bib. La Llagosta.

05/07/2019