Recomanació

Cartes a Mahalta

Torres, Màrius,

Barcelona : Club Editor, 2017

“No saps que si mai et donés alguna cosa – que encara no t’he donat res que valgui la pena – jo en tindria molt més goig que no tu?” Amb aquestes paraules un jove metge lleidatà demostra la seva estimació a una veterana gironina. Màrius Torres i Mercè Figueras són els protagonistes de Cartes a Mahalta, un epistolari comprès entre els anys 1936 i 1940 temporada on van conviure al sanatori de Puig d’Olena  ambdós malalts de tuberculosi. 

En aquest recull de cartes es viu la relació entre dues persones juntament amb dues formes  d’expressió. La paraula sentida és la mitjancera que ajuda els dos poetes a portar la seva malaltia i els esdeveniments que se succeeixen fora de les parets del sanatori. La tendresa, la camaraderia i, a voltes, el dolor i la desesperança juguen un paper molt important en l’actitud dels dos amics. El lector podrà comprovar que l’afecte entre Màrius Torres i Mercè Figueras va molt més enllà de la passió amorosa, ja que com  declara el metge lleidatà “Si el nostre amor no pot créixer en extensió vers altres terres prohibides , res no ens priva de conrear intensament la petita terra de la nostra vall per fer-li rendir el màxim de flors  -- de fruits. I què caram! El Paradís era també una petita vall!”.

La relació de Màrius Torres i Mercè Figueras, plena d’una acurada poesia i esculpida d’una sensibilitat gens melosa, farà les delícies de qualsevol lector o lectora a qui li agradin les lectures testimonials. 

Per als nostàlgics del correu postal a Cartes a Mahalta trobaran, sense dubte, una porta que dona a un món intimista i ple de poesia, el de Màrius Torres i Mercè Figueras.
 

Més informació:

Recomanat per Mireia Reverter. Bib. Mestre Martí Tauler. Rubí.

30/01/2019