Recomanació

La Societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey

Shaffer, Mary Ann

Badalona : Ara Llibres, 2011
> Veure disponibilitat a l’eBiblio: català
> Veure disponibilitat a l’eBiblio: castellà

Si ets amant dels llibres i de la literatura no et pots perdre aquesta deliciosa i commovedora novel·la epistolar que s’ha convertit en un clàssic. Es va publicar al 2008 i de seguida es va traduir a més de 20 idiomes i es van vendre més de cinc milions d’exemplars a tot el món.

Està ambientada a la fosca ciutat de Londres devastada per les bombes després de la Segona Guerra Mundial. La protagonista és una jove escriptora que es diu Juliet Ashton. Està buscant inspiració per escriure una novel·la quan rep la carta d’un desconegut que es diu Dawsey Adams. L’home viu a Guernsey, una petita illa del Canal de la Mànega i casualment està llegint un llibre de Charles Lamb que porta escrit el nom i l’adreça de la Juliet.

A partir d’aquí comença una relació epistolar que estimula la curiositat de l’escriptora i fa reviure la seva inspiració literària. Ho vol saber tot sobre Guernsey, sobre la invasió dels Nazis durant la guerra, i sobre tot vol conèixer els entranyables personatges que conformen aquest estrany club de lectura que es fa dir com el títol del llibre.

Es tracta d’una novel·la que es pot classificar dins del gènere “feel good” perquè la seva lectura transmet amabilitat, tendresa, i esperança malgrat la devastació de la guerra. És un homenatge a la literatura i als autors que han marcat la vida de la pròpia escriptora: les germanes Brönte, Jane Austen, Séneca, Shakerpeare i Catulo, entre molts d’altres. És també una defensa aferrissada de la lectura com a forma de creixement personal però també com a eina de desconnexió en temps de barbàrie i penúries.

Els membres de la societat literària són persones comunes, amb vides senzilles però tenen una cita setmanal amb la literatura i allà es converteixen en éssers apassionats que defensen els llibres i que justament per això se senten més feliços i més lliures.

Parla del poder de la paraula i del valor de la literatura com a refugi i consol en temps difícils.

La novel·la fa reflexionar sobre la importància de la lectura per unir a persones de diferents gustos, cultures i ideologies i ens fa valorar les coses petites que tenim a l’abast perquè, en definitiva, són les que fan gran la nostra vida.

Mary Ann Shaffer (1934-2008) va néixer a Martinsburg (Virgínia Occidental, Estats Units). Va treballar com a editora, bibliotecària y llibretera. El seu interès per Guernsey va sorgir després de visitar Londres al 1976. Allà va decidir volar fins a l’illa de Guernsey, on es va quedar atrapada per una boira molt espessa que va impedir que els avions s’enlairessin i que els vaixells poguessin salpar. Mentre esperava poder marxar d’allà va trobar un exemplar de “Jersey Under the Jack- Book”, i així va néixer la seva fascinació per les illes del Canal.

La novel·la de Shaffer va ser la primera i la darrera que va escriure i es va editar poc després de la seva mort. La seva neboda Annie Barrows, que la va ajudar a acabar el llibre, és autora de la sèrie juvenil “Ivy and Bean” i de “The Magic Half”.

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

25/06/2020