Recomanació

L'Hora novena

MacDermott, Alice

Barcelona : Minúscula, 2018

Alice McDermott va néixer a Brooklyn (Nova York) l’any 1953, de pares irlandesos i catòlics 
McDermott va assistir a l’escola parroquial local i a una excel·lent escola secundària de noies catòliques. Tot i que els llibres i la lectura eren importants a la llar de McDermott, els pares d’Alice no van considerar particularment significativa l’afició primerenca per escriure. Van assumir que acabaria sent secretària i no va ser fins al segon any a la Universitat Estatal de Nova York a Oswego que McDermott va començar a pensar seriosament a guanyar-se la vida escrivint.
Després de graduar-se el 1975, va treballar durant un any com a mecanògrafa a Nova York. Durant aquest temps va acumular informació i experiència que més tard utilitzaria en les seves novel·les. 
McDermott es va casar amb David M. Armstrong, un investigador mèdic el 16 de juny de 1979 i es van traslladar a Manhattan, on va escriure la seva primera novel·la.
Alice McDermott és considerada una de les escriptores nord-americanes més importants; finalista i guanyadora d’importants premis literaris a nivell internacional. Actualment viu a Washington amb la seva família
La novel·la "L'Hora Novena"  està ambientada en el Brooklyn de principis de segle XX,   és una d'aquelles històries amb cert gust de món perdut, representant un passat que en certa manera reconeixem encara que ens sigui aliè, però que sobretot   mostra la lluita per sortir davant d'unes persones amb les que resulta extraordinàriament senzill sentir-se identificat. 
Annie, protagonista d’aquesta història, està embarassada i a punt de donar a llum perd el seu marit en un incendi.
Les monges d’un convent proper al domicili de la jove se’n fan càrrec d’ella i de la criatura.
L’Annie la cuidarà, juntament amb la comunitat de religioses, i la veuran créixer entre les parets del  convent; però arribarà el moment en que la seva filla Sally haurà de decidir el seu propi destí.
La Sally fa seus tots els anhels de la seva mare i pren decisions importants  per acabar amb un passat trist i vergonyós.
Alice McDermott aconsegueix introduir al lector en la quotidianitat dels  protagonistes, fins al punt de sentir-se part de la història; d’una història de pobresa i de la lluita per sortir endavant a vegades amb molta dificultat, en aquest cas amb l’ajuda de les monges, amb una  tasca extraordinària que podria equiparar-se a uns Serveis Socials. tasca que obra el miracle de la flexibilitat, d'un enfocament humà de la justícia, i de la vida, que faran que la Sally  es descobreixi a ella mateixa.
Pot semblar que la història rendeix tribut a aquestes monges i la seva tasca tan important per a la seva comunitat, però sobretot la novena hora constitueix un homenatge merescut a les dones que van fer d’aquella època un lloc humà i habitable tot i patir sempre la desgràcia i el dolor que la misèria i els actes dels seus marits provocaven. 
En definitiva, aquesta novel·la ens parla i ens descriu les virtuts que poden tenir el perdó, el sacrifici, l’amor i l’oblit viscut a través de les diferents generacions.

 

Més informació:

Recomanat per Mª Ángeles Martínez. Bib. M. Serra i Moret. Pineda de Mar

13/01/2021