Recomanació

Els Nois de la Nickel

Whitehead, Colson

La Torre de Claramunt : Edicions del Periscopi, setembre del 2020

En Colson Whitehead  s’ha convertit  en el quart escriptor en guanyar el Premi Pulitzer d’Obres de Ficció en dues ocasions. La primera va ser el 2017 amb “El ferrocarril Subterrani”, una història que retrata l’època d’esclavitud als Estats Units. Ara es tracta d'una novel·la basada en fets reals, “Els nois de la Nickel”, que denuncia una Escola de Florida per a nens també coneguda com l’Escola Dozier. Va ser un reformatori que va estar més de cent anys en funcionament, on s’hi van practicar durant anys abusos, pallisses, violacions i assassinats per part del personal. 

El protagonista és l’Elwood Curtis, un bon estudiant amb un futur prometedor a punt d'entrar a la universitat. Es pren seriosament les paraules de Martin Luther King, i somia amb un món més just.  L’Elwood només és culpable de ser al lloc i al moment equivocats, a causa d’un malentès acaba a l’Academia Nickel. Ben aviat se n’adona que dins el reformatori s’hi amaga una realitat corrupta, els joves sovint reben brutals pallisses i són abusats sexualment. Tot i així, l'Ewood és idealista i creu que si és bon noi i fa el què cal, se'n podrà sortir. El seu amic de reclusió és un altre noi negre, en Turner, ell és d’un tarannà més pragmàtic, es contraposa al seu idealisme. En Turner sap que facis el que facis no hi ha escapatòria, el càstig està garantit i, si ets negre, la possibilitat de sobreviure és improbable. Aquestes dues visions oposades els portaran en un punt on tots dos hauran de prendre una decisió que els afectarà per sempre. 

L'autor sap mantenir la tensió i el misteri fins a l’últim moment. Es tracta d'una lectura molt actual i serveix per entendre la realitat dels Estats Units i  les situacions de violència policial que actualment encara es viuen i que han inspirat moviments com “Black Lives Matter”. 

No te la perdis!!

 

Més informació:

Recomanat per Bib. P. Gual i Pujadas. Canet de mar.

06/07/2021