Recomanació

El Arquitecto del universo

Shafak, Elif

Barcelona : Lumen, 2015
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Elif Shafak va néixer a Estrasburg, França, el 1971. De pares turcs es va criar mig a Europa mig als estats Units. Es diu d'ella que és una de les veus més rellevants de la Turquia contemporània. Escriu tant en turc com en anglès. Amb un estil narratiu en què barreja la tradició narrativa oriental amb l'occidental, a la seva obra, hi aflora un ampli ventall d'històries de dones , minories , immigrants subcultures... La seva primera novel•la La bastarda d’Istanbul l, va ser força polèmica i gairebé li va suposar una condemna, ja que en ella parlava obertament del genocidi del poble armeni.

Sovint, els autors busquen les obres, però, de tant en tant, esdevé que una obra busca l'autor. Segons l'Elif, això li va passar amb L'arquitecte de l'univers. Ella mateixa ens explica, que en la seva primera visita a la ciutat d’Istanbul, mirant una de les obres menors de l'arquitecte Mimar Sinan, es va plantejar que seria fàcil escriure una obra en la qual aquest hi aparegués o en fos el protagonista, però no va ser fins al cap d'una setmana que ho va tenir clar, quan li va arribar a casa un llibre sobre la seva obra en el que apareixia a un racó de la portada un elefant i el seu mahout.

L'arquitecte de l'univers ens parla de la Istanbul del segle XVI, de Sinan, l'arquitecte responsable de bona part dels palaus i les més grans mesquites de la ciutat, i d'un dels seus aprenents, Jahan. És aquest darrer qui, arribat a vell ens explica la seva història d'ençà que va arribar de l'Índia amb el seu elefant blanc, fins que es va convertir en arquitecte, seguint les ensenyances del seu mestre.

És una esplèndida novel·la, escrita amb un llenguatge fresc i molt àgil. Fàcil de llegir i que t'atrapa des de la primera pàgina.

 

Més informació:

Recomanat per Anna M Mas. Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt

21/01/2021