Recomanació

Downton Abbey.

Madrid : Universal, cop. 2011

Downton Abbey és una serie dramàtica repartida en 52 episodis escrits pel guionista Julian Fellowes, que va tenir molt èxit quan es va emetre a la de TV anglesa entre el 2010 i el 2015.
 
El castell de Highclere va ser el lloc triat per gravar els interiors i els exteriors de la sèrie ambientada a l’Anglaterra rural a principis del segle XX. La resta d’escenaris es reparteixen entre Londres, el petit poble que hi ha prop de la mansió, i a d’altres indrets on el més important no és el lloc sinó el fet de viatjar i el motiu del viatge (visites socials, transaccions comercials, trobades amoroses, amagar embarassos, etc.). El més important són les anades i vingudes trufades de cerimonial. El tren és el mitjà de transport més utilitzat, però també es desplacen a cavall, amb bicicleta, en cotxes de cavalls i més endavant amb cotxes a motor últim model. 

Tot està documentat i revisat fins a l’últim detall. Els mobles, els estris, el vestuari i altres aspectes que desprenen un barroquisme ostentós. Però el que crida més l’atenció és el parament milimetrat de la taula amb vaixelles de fina porcellana que acullen menges elaborades i destrament servides en safates de plata, copes de cristall tallat a mà plenes de champany o vins de solera de fabricació pròpia. Però el més important són les intenses converses entre la família, els parents llunyants o els amics. Tot es parla i es decideix al voltant d’una taula ben parada i guarnida de flors o prenen l’omnipresent te de les cinc.

La diferència amb altres sèries d’aquest estil rau en l’estol de personatges ben perfilats on tothom,  amos i servents, malgrat la diferència d’estatus social i econòmic, s’enfronten a les seves vides marcades per la Primera Guerra Mundial que ho canviarà tot. Les tradicions, el què diran, les discrepàncies polítiques i els prejudicis socials marquen l’obra però finalment, les diferències es va llimant mica en mica  perquè els uneix la fidelitat al protagonista de la pel·lícula: la casa i l’extensió de terrenys (Downton Abbey) que s’ha de reinventar per poder-se mantenir. Els vestits, els pentinats, els cotxes i els costums canvien però qui ho fa realment és, sobretot, la mentalitat dels protagonistes.

La penetració psicològica, les lluites internes o les externes i la capacitat d’adaptació dels personatges, són les 4 potes d’una  taula que és testimoni de converses sobre temes tant vitals per ells com són: la família, l’amor, les herències, la defensa de la pàtria, l’honor o el feminisme.  
La transformació social i econòmica està servida. Bon profit!

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Mariàngels Alfonso. Bib. Àngel Guimerà. Matadepera

20/06/2019