Recomanació

La Memòria de l'arbre

Vallès, Tina

Barcelona : Anagrama, 2017

Si hagués de titular aquesta recomanació ho faria amb la paraula subtilesa. L’escriptora Tina Vallès ja és prou coneguda en el nostre món editorial. Correctora, traductora, articulista i cultivant la narrativa des de fa temps. I li ha sortit prou bé perquè aquest llibre que us recomano fou l’any passat Premi Llibres Anagrama de Novel·la. Però no ens centrem en els premis (que a vegades enganyen) sinó en la seva qualitat literària. Que la té. Aquesta obra ens parla des de la veu d’un nen, en Jan, que té una relació molt bonica i tendre amb el seu avi amb la qual podem emfatitzar i veure’ns representats en la nostra infantesa. El fet que el narrador sigui un nen és important perquè mostra allò que als adults ens passa desapercebut.

Aquest és un llibre de petits detalls, de subtileses del nostre dia a dia, d’allò que anem perdent perquè sempre volem anar ràpid, tenir-ho tot el més aviat possible i no perdre ni un instant a contemplar, com fan avi i net, els arbres que ens envolten. Si no cultivem res serà difícil que puguem recollir alguna cosa.

Una novel·la molt recomanable que parla de la memòria i la pèrdua d’aquesta i que és capaç de crear un univers quotidià (els rellotges, els silencis, els arbres, els reis i reines, etc.) a partir de la mirada d’un nen.   

Més informació:

Recomanat per Jordi Bosch. Bib. Sud. Sabadell

18/03/2019