Recomanació

La Flaqueza del bolchevique

Silva, Lorenzo

Barcelona : Destino, 2011

Madrileny nascut el 1966, Lorenzo Silva és conegut pel gran públic pels seus llibres de novel·la negra i sobretot pels seus protagonistes Bevilacqua i Chamorro. Però l’autor té força més recorregut, ha escrit una seixantena de llibres i publica en diferents revistes i diaris. Ha guanyat premis tan rellevants com el Nadal, el Destino Infantil Apel·les Mestres i el Planeta entre d’altres. Una de les seves primeres novel·les, finalista al Premi Nadal 1997, és aquesta.
 
Pablo López és un executiu malparlat i malhumorat de trenta i tants anys que es distreu escoltant música sorollosa. Ha aconseguit estabilitat econòmica al banc on treballa, fent una feina ensopida que li xucla la vida. Un matí, circulant en hora punta, xoca per darrere contra el descapotable d’una noia de classe alta que l’insulta i l’humilia per no haver estat atent i ell, donat que no té res millor a fer, decideix que dedicarà els propers dies a amargar-li la vida a aquesta dona estúpida. Fins aquí és una narració divertida, basada en el cinisme i la poca ètica del protagonista. 

Un dia coneix la germana petita de la dona estúpida i no pot evitar sentir-se atret de manera gairebé obsessiva per ella. A partir d’aquí la cosa canvia, la seva vida, de cop, torna a tenir sentit. Però la germana petita té quinze anys i contràriament al que seria desitjable, ella, tendra i inabastable,  li segueix el joc. Pablo López, fins ara sense escrúpols, es debat entre l’afany d’una felicitat que ni tan sols havia imaginat i la decència. 

La història, escrita en primera persona pel protagonista,  pren profunditat  a mesura que avança, la frivolitat es barreja amb la culpa i, el drama, de manera fatídica, s’acosta. Ah, i si voleu saber el per què del títol haureu de llegir la novel·la. Us aviso, és una història dins d’aquesta excel·lent  història, que la reforça i la fa rodona. Brutal, no us la perdeu.
 
La flaqueza del bolchevique ha estat portada al cinema i nominada al Goya al millor guió adaptat el 2004. 

Més informació:

Recomanat per Conxita Plana. Bib. Ponent. Sabadell.

18/03/2019