Recomanació

El Centinela que nunca duerme :

Blanco Naveros, Pedro

[Córdoba] : Almuzara, 2011

Pedro Blanco Naveros, llicenciat en Psicologia Clínica, va escriure aquest llibre amb el propòsit de reflexionar sobre el cervell i el seu funcionament, per obrir noves vies d’investigació i donar solucions a molts problemes que es troba l’home modern.

El llibre s'estructura en zinc capítols: la història de l'home, la història de la psicologia, la història del sistema nerviós, teràpia aplicada a la psicologia cerebral i psicologia hospitalària.

Al capítol sobre la història de l’home explica que el moment de néixer el bebè arriba a aquest món amb tot el necessari per a poder iniciar la singladura de la seva vida. Els estímuls que rebi els processarà el seu cervell per a quan arribi el moment oportú desenvolupar-los íntegrament. Per exemple, el període del vocabulari comprèn des del naixement fins als tres anys, i és durant aquest curt període quan el bebè ha d'escoltar el màxim de paraules, frases i converses possibles, sense importar que pugui entendre el significat de què s'està dient, perquè les connexions s'estableixin de totes maneres en funció dels paràmetres de la llengua que està escoltant: to, freqüència, etc. De tot això, es desprèn la importància que això té de cara a l'educació dels nostres fills i l'ensenyament que suposa. No importa el coneixement de conceptes durant els cursos preescolars i l'ensenyament primari, sinó que s'estimuli als alumnes en funció de les distintes habilitades cognitives que siguin obligatòries i aquelles unes altres que desitgin els mateixos alumnes o els pares d'aquests. Tant els pares com els responsables públics han de ser conscients d'aquesta problemàtica i abordar al més aviat possible una reforma que reculli aquests aspectes.

En la segona part del llibre, més pràctica, s'analitzen els trastorns psicològics des del punt de vista neuronal analitzant el tractament de les malalties mentals que més afligeixen a l'ésser humà: estrès, ansietat, fòbies, obsessions, tics nerviosos, depressions, etc. Reflexionant sobre aquestes anomalies des de l'enfocament de la psicologia cerebral i aportant possibles solucions per a superar ambaquestes disfuncions.

Finalment, conté sis annexos finals que tracten tems com comunicació no verbal, educació infantil, genètica, alimentació, un programa per deixar de fumar i un mètode d'aprimament, la memòria i exercicis de respiració i relaxació.

 

 

Recomanat per la Biblioteca Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat

11/03/2019