Recomanació

Muerte con pingüino

Kurkov, Andrei

Barcelona : Blackie Books, 2018

"Novel·la social de crims". Així la qualifica el seu autor, Andrei Kurkov (Sant Petersburg, 1961). Escriptor i guionista de documentals televisius, va començar a escriure de ben petit. Però la seva carrera literària no s'enlairà fins que un editor suís va acceptar publicar "Muerte con pingüino" (1996). I és que, degut a les negatives dels editors del seu país, va haver de recórrer a l'autoedició i l'autodistribució per donar a conèixer les seves primeres obres.

Una història curiosa, narrada amb grans dosis d'humor (negre), que retrata la vida a la Ucraïna post soviètica de finals dels 90. Violència, corrupció i criminalitat política, econòmica i institucional. També soledat, melancolia i tristesa. I fred, molt i molt de fred.

Viktor és un aspirant a escriptor sense sort. Trist, pelat de fred i de butxaca. La xicota l'ha deixat i ell adopta un pingüí del zoo, Misha, que també està trist i, a més, pateix del cor. Per guanyar-se la vida, comença a treballar a un diari de Kíev, redactant obituaris de persones que encara són vives. Ben aviat semblaran veritables sentències de mort perquè els seus protagonistes començaran a morir en estranyes circumstàncies.

L'ambient absurd, fins i tot surrealista, en que es mouen Viktor i Misha està descrit amb total naturalitat. Tot passa com si res. Viktor és un mer espectador d'allò que succeeix al seu voltant i s'estima més no fer preguntes. Es limita a complir amb la feina fins que...

Hi he trobat una connexió literària amb "La Hermosa burócrata", de Helen Phillips. Si llegiu ambdues novel·les, veureu per què.

Blackie Books la publica, més de vint anys després de la seva aparició, en una edició acurada i divertida. Sens dubte, la gosseta Blackie i el pingüí Misha s'han avingut.

Si us agrada, podeu llegir-ne la continuació: "Pingüino perdido" (Madrid: El Tercer Nombre, 2005).

Més informació:

Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel. Esplugues de Llobregat.

20/06/2019