Recomanació

La Hermosa burócrata

Phillips, Helen

Madrid : Siruela, cop. 2018

Vaig decidir llegir-la atreta per la seva coberta. Cridanera i elegant alhora, és un original reclam de l'obra que conté. També ho són la curiosa dedicatòria de l'autora i l'anguniosa frase inicial: "La persona que la entrevistó no tenía rostro".

Josephine Anne Newbury necessita treballar després d'un llarg període a l'atur. Per aquest motiu accepta una feina poc atractiva, però aparentment fàcil de fer. Només ha d'introduir dades en un ordinador. Quan demana al seu superior per a què és la Base de Dades, rep una resposta desconcertant: "Agradecemos su curiosidad ... pero no es necesaria".

Ocupa un despatx petit en un edifici enorme, gris, sense finestres i ple de buròcrates. De mica en mica, aquesta atmosfera tancada i l'enigma que envolta la seva tasca eficient li provocaran un desassossec que esdevindrà por quan descobreixi en què consisteix el seu treball. Tot es complicarà amb la desaparició sobtada del seu marit.

Helen Phillips (Colorado, USA, 1983), una nova veu de la literatura nord-americana,  narra una història diferent amb un plantejament peculiar. Escrita en tercera persona, amb una prosa neta, sacseja la ment del lector a mesura que avança en la lectura, sense permetre-li endevinar què succeirà.

Difícil de classificar en un sol gènere. Té trets de futur ficció i de misteri. De forma simple i contingut complex, qui sap si estem davant d'una obra visionària?

Inquietant, surrealista i fresca juga amb els personatges i els lectors tan hàbilment com amb els mots.

Més informació:

Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel d'Esplugues

08/04/2019