Recomanació

Florescència

Matlwa, Kopano

València : Sembra Llibres, 2018

La protagonista, Masechaba, de petita va patir l’ablació, és una jove metgessa d’un hospital de Sud Àfrica, amb ideals que lluita per un mon millor. Allà iniciarà amistat amb la Nyasha, de Zimbàbue i vista com una estrangera per la població autòctona, que contribueix a desenvolupar els seu esperit crític. Masechaba narra la corrupció de la sanitat i la indiferència del personal mèdic davant del dolor, un dolor que viu en primera persona.

Kopano Matlwa (Sud Àfrica 1984) forma part del generació de sud-africans que van créixer seguint els ideals de Mandela i que es troben amb la crua realitat d’un país desbastat amb les xacres característiques: xenofòbia, masclisme, pobresa i corrupció.

M’odiaven a mort. Ho duien als ulls, a l’alè. Els ho vaig notar a la pell. Estaven emprenyats amb mi. Van dir que jo era una decepció, que en lloc d’ajudar la meva gent, anava amb kwere-kweres, els mateixos kwere-kweres que destrossaven el nostre país, robant-nos les feines, exhaurint les subvencions. (fragment pàg. 108)

Més informació:

Recomanat per Antonia Caño. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt

20/06/2019