Recomanació

Teatre

Barcelona : Edicions 62, 1981

Aquest any es commemora el centenari del naixement d’aquest autor cabdal de la literatura catalana (1919-1998).

Joan Brossa és conegut principalment per la seva vessant literària dedicada a la poesia. Però va treballar molts gèneres, de forma individual o bé en col·laboració amb altres artistes, com Joan Miró o Antoni Tàpies.

Molt coneguts són els poemes visuals, que repartits per la geografia catalana, permeten albirar el pensament de Brossa.

Aquestes dues obres: "Teatre de carrer" i "Or i sal", recollides en aquest volum són una molt bona tria per iniciar-se en el vessant teatral d’aquest autor, no tan conegut entre el gran públic. La seva curta extensió fa que com a inici sigui plaent per a molt tipus de públic.

L’obra teatral de Joan Brossa no ha estat extensament representada però no deixa de ser una obra prou interessant per llegir-la i imaginar-se-la vivament. El corrent surrealista va influir Brossa, d’aquí que el seu llenguatge sigui en aparença difícil de seguir però és viu i dinàmic, fet que aporta un sentit complet a la seva lectura.

Ambdues peces permeten copsar la realitat quotidiana d’un barri i/o poble a través d’una recreació d’ambient somera. Brossa és un autor que no li dóna tanta importància al decorat de la seva obra com al diàleg i pes dels seus personatges.

“Dona segona (és una veïna): estan bé aquest parell d’ulleres que té vostè a la mà, Emeri. Una per cada ull. ¿Les hi han dutes d’algun país estranger?

Marit: No, no. Són de la botiga d’òptica “El tercer ull”.

Dona: Doncs així, si s’havia de partir en tres, hi falta una ullera.

Marit: Té raó. Però el màxim són dues, Màxima. (deixa de mirar amb els binocles).”

Amb aquestes pinzellades ens explica Brossa el seu particular sentit de l’humor, un element imprescindible per a ell, que  sempre incorpora en les seves obres. Com també ho és  el joc (tant el visual com el tradicional.

Aquesta edició publicada per l’Editorial 62 l’any 1981 dins la col·lecció "Les Millors Obres de la Literatura Catalana", es compon a més d’altres obres teatrals dels autors Josep Carner i Salvador Espriu. Si ens animem a llegir-la sencera,  ens permetrà comparar les diferents visions d’aquest gènere de cadascun d’ells, un caire més literari del que reflecteix el teatre convencional, que prioritza la visió dramàtica.

Més informació:

Recomanat per Carme Pérez. Bib. Mestre Martí Tauler de Rubí

11/03/2019