Recomanació

Encontraste un alma :

Södergran, Edith

Madrid : Nórdica, 2017

Edith Södergran va ser una poetessa nascuda a Rússia dins d’una família benestant de la minoria suecoparlant de Finlàndia. Aquesta varietat de tradicions, conjuntament amb una educació en bones escoles, que li donaren accés a una àmplia cultura, fa que en els seus inicis escrigui en diversos idiomes: alemany, francès, rus... Finalment adopta el suec matern com a mitjà per a expressar-se. La llàstima és que va tenir una vida curta (1892-1923) i marcada per la tuberculosi, que li faria passar llargues temporades en sanatoris.
 
La seva poesia ve marcada per una recerca de nous espais d’expressió. En ella hi trobem temes com el misticisme, la divinitat i la recerca de la felicitat, però també és destacable com es submergeix en la identitat femenina i la situació de la dona en el món.  I aquest temes els toca amb força i serenor alhora, “sense dogmes, oferint-nos impulsos per a la reflexió, prioritzant la impressió enfront de la certesa”, tal com diu Elena Medel al pròleg.

Una bona ocasió per aprofundir en la personalitat d’aquesta veu destacada, molt original i moderna en el seu temps, que ha estat molt poc coneguda al nostre país i que ara ens arriba en una completa edició bilingüe en suec i castellà, amb traducció feta per Neila García Salgado.


Més informació:

Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat

15/01/2019