Recomanació

Fake news :

Amorós Garcia, Marc

Barcelona : Plataforma, 2018

Si creus que no tens dificultats per distingir una fake new o no et consideres responsable, en més o menys mesura,  de la seva viralització, necessites llegir aquest llibre. 
Marc Amorós, periodista i creatiu audiovisual, ens endinsa en l’inquietant món de les fake news. Ho fa amb una presentació atraient, plena d’exemples i d’imatges i un estil clar i directe.

Per molts de nosaltres, Facebook, YouTube i WhatsApp s’han convertit en les principals fonts d’informació. Però, ens hem aturat a pensar en que són precisament les xarxes socials les que han obert les portes a la proliferació de les notícies falses? 
Som conscients que molts dels fets que ens envolten estan influenciats per les fake news?. Alguns de molt recents, com les eleccions del 2016 a Estats Units o la campanya del Brexit al Regne Unit. D’altres molt propers.  Durant l’atemptat de les Rambles a Barcelona  les fake news van aprofitar el desconcert informatiu que es produeix després d’un fet traumàtic fins a tal punt que els serveis d’emergències i mossos van haver de desmentir-les en nombroses ocasions.  
Però,  què podem fer nosaltres?. Doncs molt, perquè segons Amoròs un 90% de les fake news les difonem nosaltres mateixos. L’autor ens dona un munt d’estratègies per tal que siguem capaços d’identificar-les i aconseguim així  deixar de ser “animals virals”, compartint informació només dins la nostra “bombolla d’opinió”. 

Abans de tornar a compartir o fer un like llegeix aquest llibre perquè “una notícia falsa compartida i viralitzada mil vegades avui es converteix en veritat demà”.  I això pot ser molt més perillós del que a vegades ens pensem. 

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Can Casas. Llinars del Vallès

17/06/2019