Recomanació

El Ferrocarril subterrani

Whitehead, Colson

Barcelona : Edicions del Periscopi, 2017

"El ferrocarril subterrani" és el nom amb què es coneixia una extensa xarxa de rutes secretes, de refugis i de persones (abolicionistes i lliberts) que, entre finals del segle XVIII i fins als anys 60 del XIX, va ajudar milers d’esclaus negres a escapar-se dels estats del sud i a arribar fins als estats del nord o al Canadà. A partir d’aquesta premissa, l’escriptor Colson Whitehead, literalitza la metàfora i la converteix en una sèrie de trams de ferrocarril que travessen el subsòl dels estats del sud dels Estats Units amb el mateix propòsit que la xarxa històrica.

La protagonista de "El Ferrocarril subterrani" (premi Pulitzer del 2017 i National Book Award del 2016) és una esclava jove, la Cora. En la seva memòria familiar i íntima hi ha condensat tot el dramatisme de la seva condició. Neta d’una esclava robada de l’Àfrica, filla d’una esclava de la qual no ha sabut res més des que va intentar fugir, víctima d’una violació múltiple quan només tenia catorze anys, un dia la Cora ja no pot més i fuig amb un altre esclau, el Caesar, de la terrible plantació de Geòrgia en què malviuen. El seu periple la portarà per diversos estats i la farà entrar en contacte amb personatges de tota mena.

Recomano "El ferrocarril subterrani" perquè us trobareu amb un text suggeridor, emotiu i que fa pensar. La història ens relata un viatge frenètic a la recerca de la llibertat i trobarem en la Cora un personatge inoblidable, que lluita per sobreviure i que ens permet entendre molt millor els conflictes racials que encara avui sacsegen els Estats Units. Llegiu-la, no en sortireu indiferents! 

Més informació:

Recomanat per Marta Serra. Bib. Roca Umbert. Granollers.

16/03/2020