Recomanació

Estamos todas bien

Penyas, Ana

Barcelona : Salamandra, cop. 2017

“Estamos todas bien” és un còmic innovador i fresc de la debutant Ana Penyas, que ha estat guardonat amb el Premio Nacional del Cómic 2018 concebut pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, també l’ha convertit en autora revelació  a la 36a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona (2018) i en guanyadora del Xè Premi de Novel·la Gràfica Fnac-Salamandra Graphic. 

L’obra  comença amb una citació a Carmen Martín Gaite que il·lumina tot el discurs: “Aquellas ejemplares penélopes condenadas a coser, a callar y a esperar. Coser esperando que apareciera un novio llovido del cielo. Coser luego, si había aparecido, para entretener la espera de la boda. (...) Coser por último, cuando ya había pasado de novio a marido, esperando con la más dulce sonrisa de disculpa para su tardanza la vuelta de él a casa”.

Està dedicat a les seves dues àvies, la Maruja i l’Herminia: “quan li vaig dir a la meva àvia Maruja que anava a fer un còmic basat en la seva vida, em va respondre que millor que escrigués una història d’amor”. Podríem pensar que l’autora no va fer cas de la seva àvia, però en anar passant les pàgines de seguida ens adonem que sí. Perquè no és sinó des de l’amor i la tendresa que l’Ana rescata, a partir de la seva història familiar, la veu d’una generació silenciada. Mai cuidarem prou aquestes dones -comenta l’Ana-, que sempre han tingut el paper de personatges secundaris d’altres vides, que sempre han estat dedicades en cor i ànima als altres. 

Posant el focus sobre elles, desplegant focs d’artifici a través de múltiples estils, amb personalitat i un profund detallisme, l’Ana construeix un minuciós retrat generacional. Aquesta obra parla de moltes coses: memòria històrica, franquisme, feminisme, però sobretot, de dones oblidades, unes dones amb molta història per explicar.

Més informació:

Recomanat per Bib. Montserrat Roig. Sant Feliu de Llobregat.

29/05/2019