Recomanació

El Verano sin hombres

Hustvedt, Siri

Barcelona : Anagrama, 2011

"The Summer Without Men" és la història d’una pausa. D’una pausa en la vida de la Mia Fredricksen, una poetessa pèl-roja de cinquanta-cinc anys, a qui el seu marit confessa la necessitat d’interrompre el seu matrimoni, de suspendre’l, d’obrir un parèntesi (un de francès, amb pits prominents i vint anys més jove). Una aturada involuntària i sobtada amb efectes secundaris, que la Mia haurà de pal·liar durant l’estiu, a Bonden, la ciutat de la seva infantesa. Una comèdia feminista, sobre les identitats femenines, on tots els personatges tenen nom de dona. A excepció de l’omnipresent, absent i pausat marit de la Mia: en Boris. 

Un estiu que es presenta revelador, o almenys reflexiu, per a la protagonista. Com també ho va ser el de l’autora, a finals dels anys 70, a Reykjavik, quan va prendre la decisió de dedicar-se a l’escriptura. Hustvedt neix i creix a Northfield, Minnesota, filla d’una noruega i d’un estatunidenc és la més gran de quatre germanes. Va llicenciar-se en Història i treballà de cambrera a la seva ciutat natal fins que va estalviar prou com per estudiar anglès a la Universitat de Columbia, a Nova York, ciutat on encara resideix.

The Summer Without Men va ser la seva cinquena novel·la i tot un best-seller. Ficció, no ficció i poesia són els camps de batalla que l’escriptora envesteix brandant la seva ploma feminista, irònica i apassionada. La història de la Mia és plena de possibles coincidències autobiogràfiques i de molta neurociència i psicoanàlisi. En els límits entre la ficció i la realitat, l’escriptora interpel·la a qui la llegeix (literalment) i fins tot, s’atreveix a il·lustrar el relat amb els seus propis dibuixos. 

Una novel·la sobre el significat d’ésser dona a qualsevol edat, narrada amb honestedat, humor i intel·ligència. Per a qui la llegeixi: un mirall o un exercici d’autocrítica, segons convingui.  

Més informació:

Recomanat per María López. Bib. Mercè Rodoreda. Sant Joan Despí

29/05/2019